Δεκατρείς ημέρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία η Coca-Cola και η PepsiCo με ανακοινώσεις τους ενημέρωσαν ότι σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την κατάσταση», τονίζει η Coca-Cola με έδρα την Ατλάντα. «Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που υφίστανται τα ασυνείδητα αποτελέσματα από αυτά τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση την Τρίτη το απόγευμα (ώρα Αμερικής).

Λίγα λεπτά αργότερα και η PepsiCo, με έδρα το Purchase της Νέας Υόρκης, μέσω του CEO της, Ramon Laguarta, ενημέρωσε ότι «δεδομένων των φρικιαστικών γεγονότων που συμβαίνουν στην Ουκρανία», αναστέλλει την πώληση της Pepsi-Cola και των παγκόσμιων εμπορικών της σημάτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των 7Up και Mirinda. «Θα αναστείλουμε επίσης τις επενδύσεις κεφαλαίου και όλες τις διαφημιστικές και προωθητικές δραστηριότητες στη Ρωσία» τόνισε.

Ωστόσο θα συνεχίσει την πώληση των άλλων προϊόντων της, όπως γάλα και βρεφικές και παιδικές τροφές. «Συνεχίζοντας να δραστηριοποιούμαστε, θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε τα προς το ζην των 20.000 Ρώσων συνεργατών μας και των 40.000 Ρώσων εργαζομένων στη γεωργία στην αλυσίδα εφοδιασμού μας, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητα μπροστά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας η Coca Cοla HBC, στρατηγικός εταίρος εμφιάλωσης της Coca-Cola, πραγματοποίησε το 2021 το 1/5 του συνολικού όγκου των πωλήσεών της.

Το εν λόγω διάστημα, στη Ρωσία ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας κατέγραψε άνοδο κατά 18,3% στα 373,3 εκατ. κιβώτια και στην Ουκρανία 17% στα 137,3 εκατ. κιβώτια.

Στη Ρωσία η Cοca Cola HBC λειτουργεί 10 εργοστάσια (απ’ τη Μόσχα ως το Βλαβιδοβοστόκ), απασχολεί 7.000 Ρώσους ενώ το σύστημα της Coca-Cola έχει επενδύσει πάνω από 6,2 δισ. δολάρια.

To ποσοστό ιδιοκτησίας Coca-Cola στην Coca-Cola HBC, τον συνεργάτη εμφιάλωσης και διανομής της εταιρείας στην Ρωσία, ήταν περίπου 21% στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Προηγήθηκαν McDonald’s και Starbucks

Οι ανακοινώσεις των δύο μεγαλύτερων παραγωγών αναψυκτικών στον κόσμο για την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη ρωσική αγορά ήρθαν μετά τις ανακοινώσεις της McDonald’s, η οποία ανέφερε ότι κλείνει προσωρινά τα περισσότερα από 800 εστιατόριά της στη Ρωσία, καθώς και της Starbucks με 130 καταστήματα, που δήλωσε πως θα αναστείλει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Starbucks Corp, ο όμιλος Alshaya Group με έδρα το Κουβέιτ θα μεριμνήσει για την υποστήριξη των περίπου 2.000 συνεργατών στη χώρα.

Τους μισθούς των 62.000 υπαλλήλων της θα συνεχίσει να καταβάλει και η αλυσίδα McDonald’s Corp, όπως διαβεβαίωσε.

Από τα σχεδόν 847 εστιατόρια της McDonald’s στη ρωσική αγορά, το 84% ανήκει στην εταιρεία. Τα υπόλοιπα λειτουργούν ως επί το πλείστον από τον δικαιοδόχο Rosinter Restaurants Holding με έδρα τη Μόσχα.

Η McDonald’s είναι μεταξύ εκείνων που δέχτηκαν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα. Σε αντίθεση με τη Starbucks και άλλες εταιρείες γρήγορου φαγητού όπως η KFC και η Pizza Hut, των οποίων το ρωσικό δίκτυο των καταστημάτων τους ανήκει σε δικαιοδόχους, η McDonald’s κατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών καταστημάτων της. Η McDonald’s έκλεισε επίσης προσωρινά 108 εστιατόρια που διαθέτει στην Ουκρανία και συνεχίζει να πληρώνει τους υπαλλήλους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν το 9% των ετήσιων εσόδων της McDonald’s, ή περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Με βάση εκτιμήσεις, οι αμερικανικές αλυσίδες εστίασης, όπως McDonald’s, Papa John’s, KFC, Pizza Hut, Burger King και Starbucks λειτουργούν περίπου 2.700 καταστήματα στη Ρωσία.

Δημόσια πίεση

Να σημειωθεί ότι οι εμβληματικές παγκόσμιες μάρκες, όπως η McDonald’s, η Coca Cola και η PepsiCo πιέστηκαν να αποσυρθούν από τη Ρωσία, τόσο από καταναλωτές (τα hashtags #BoycottCocaCola, #BoycottPepsi και #BoycottMcDonalds «τρεντάρουν» στο Twitter για μέρες) όσο και από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού ταμείου της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Περίπου 300 ξένες εταιρείες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έναν τρέχοντα απολογισμό του Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητή του Yale, ο οποίος υπηρετεί ως ανώτερος αναπληρωτής κοσμήτορας προγραμμάτων ηγεσίας του εν λόγω πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή