Το ζήτημα της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας με εισαγωγές από το Κατάρ συζητούν οι δύο χώρες, όπως αποκάλυψε μέσα και από σημερινή ανάρτηση του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιόεργκ Κούκις.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υφυπουργός αποκάλυψε πως είχε συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της καταριανής κυβέρνησης σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, με τη συζήτηση τους να επικεντρώνεται στο θέμα της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τον εκτροχιασμό των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία.

Βάσει του προγράμματος της χώρας, η Γερμανία πρόκειται να κλείσει και τις τελευταίες πυρηνικές της μονάδες μέσα στη χρονιά, κάτι που θα ασκήσει πίεση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αν υπάρχει παράλληλα και διαταραχή στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Εξάλλου, τα σχέδια που δρομολογεί άρον-άρον για τη δημιουργία των δύο πρώτων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου –αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα- θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση το Κατάρ αποτελεί μια καλή, εναλλακτική λύση στις ρωσικές ενεργειακές ροές τόσο για τη Γερμανία όσο και ευρύτερα για την Ε.Ε. και δεν είναι τυχαίο πως και οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει για το σκοπό αυτό και για να πείσουν το Κατάρ να ενισχύσει τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη.
Πραγματικά, υπολογίζεται ότι το αραβικό κρατίδιο έχει ήδη εκτρέψει προς την Ευρώπη περίπου 10%-15% από τις ποσότητες LNG που είχε διαθέσιμο προς μεταφορά σε έτερες περιοχές. Παράλληλα έχει σκοπό να αυξήσει σημαντικά την συνολική παραγωγή του έως και στα 126 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το 2027, από τους 77 εκατ. τόνους LNG που παράγει και εξάγει τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή