Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 4 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης, διευρύνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι αγορές έχουν προσδοκίες από τις διπλωματικές επαφές για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και παράλληλα βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 3,81 δολάρια ή 3,4% στα 108,86 δολάρια το βαρέλι στις 09:41 ώρα Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Από το +20% στο -5%: Οι μεγάλες εβδομαδιαίες διακυμάνσεις του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού WTI υποχώρησαν 3,85 δολάρια ή 3,5% στα 105,48 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια έχουν αυξηθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κατά 40% σε επίπεδο έτους.

Προσδοκίες για το ουκρανικό

Στις τρεις πρώτες συναντήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών δεν είχαν γίνει μεγάλα και ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός και η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται, φαίνεται πως αρχίζουν να αναπτερώνονται οι ελπίδες για μια θετική εξέλιξη.

Την Κυριακή, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι η Ρωσία δείχνει σημάδια πως μπορεί να είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ ο ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak είπε ότι η Ρωσία «αρχίζει να συνομιλεί εποικοδομητικά».

«Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να συνεχίσουν να μετριάζονται αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ και οι δύο εμπόλεμες πλευρές δίνουν σημάδια ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει σε παύση του πυρός», σχολίασε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Πληθωρισμός ΗΠΑ και αύξηση επιτοκίων

Από την άλλη μεριά, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχτηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο, σε νέο ρεκόρ 40ετίας, και αναμένεται ότι θα αυξηθεί  περαιτέρω καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αυξάνει το κόστος του αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Η Fed αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται συνήθως αντίστροφα προς το δολάριο ΗΠΑ, με ένα ισχυρότερο δολάριο να κάνει τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους κατόχους ξένου νομίσματος.

Το Brent έχασε ήδη 4,8% την περασμένη εβδομάδα και το αμερικανικό WTI υποχώρησε 5,7%, σημειώνοντας και τα δύο τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Νοέμβριο. Αυτό συνέβη αφότου και τα δύο συμβόλαια έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 στις αρχές της εβδομάδας, σε αναμονή της ανακοίνωσης του των ΗΠΑ για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Ένας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις τιμές είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα από τη Σαγκάη μέχρι το Σενζέν, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές