Η αγορά του πετρελαίου εξακολουθεί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις.

Την Παρασκευή οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν ανοδικά, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψαν απώλειες, ενώ μέσω της ανησυχίας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 στην αρχή αυτής της εβδομάδας, αλλά υποχώρησαν απότομα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς ορισμένες χώρες παραγωγής σηματοδότησαν ότι ενδέχεται να ενεργήσουν για να αυξήσουν την προσφορά.

Διαβάστε επίσης: To roller coaster στις τιμές του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 2,46 δολ., ή 2,3%, στα 111,79 δολ. το βαρέλι, αφού έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 111,74 δολ. νωρίτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 3,09 δολ., ή 2,9%, στα 109,11 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας ανάκαμψη από το χαμηλό συνεδρίασης των 104,48 δολαρίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα βιομηχανικά έθνη της G7 θα ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας ως «πιο ευνοημένο έθνος» και ανακοίνωσε παράλληλα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών θαλασσινών, όπως χαβιάρι, αλκοόλ και διαμαντιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απαγορεύσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 την Παρασκευή αντιμετώπισαν την απειλή κατάρρευσης μετά από μια ρωσική απαίτηση της τελευταίας στιγμής που ανάγκασε τις παγκόσμιες δυνάμεις να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις για απροσδιόριστο χρόνο, παρά το γεγονός ότι είχαν ένα σε μεγάλο βαθμό ένα ολοκληρωμένο κείμενο.

Το Brent, το οποίο σημείωσε άνοδο πάνω από 20% την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυτή τη εβδομάδα οι απώλειές του φθάνουν στο 5%, αφού έφτασε τα 139,13 δολάρια τη Δευτέρα. Οι εβδομαδιαίες απώλειες για το αμερικανικό αργό φθάνουν το 6%, αφού άγγιξε το υψηλό των 130,50 δολαρίων τη Δευτέρα.

Η αστάθεια τροφοδοτήθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω συζητήσεων για πιθανές προσθήκες εφοδιασμού από το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Βραχυπρόθεσμα, τα κενά προσφοράς είναι απίθανο να καλυφθούν με επιπλέον παραγωγή από μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχων, που ονομάζονται μαζί ΟΠΕΚ+, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέρος του ομίλου, δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Vivek Dhar.

Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας και της Νιγηρίας, έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους, περιορίζοντας την ικανότητα του ομίλου να αντισταθμίσει τις ρωσικές απώλειες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές