Υπό τη βαριά σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αναμορφώνουν τα χαρτοφυλάκια τους και τους αναλυτές να ανασκευάζουν τις εκτιμήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δυσμενή δεδομένα που δημιουργούνται για τις διεθνείς οικονομίες και κυρίως τον νευραλγικό κλάδο των commodities.

Κοινώς το «τρελό» ράλι στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια (το Brent έκλεισε την εβδομάδα στα 112,67 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 44% από τις αρχές της χρονιάς), τα μέταλλα και τα βασικά αγροτικά προϊόντα δεν φαίνεται να καταλαγιάζει, γεγονός που αναπόφευκτα διογκώνει τις πληθωριστικές πιέσεις ασκώντας έντονες πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τον Φεβρουάριο ο τιμάριθμος λιανικής (CPI) εκτινάχθηκε στο 7,9% καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα του από το 1982, ενώ και τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Τρίτη για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) αναμένεται να δείξουν νέο άλμα του δείκτη.

Fed: Η πολυαναμενόμενη πρώτη αύξηση

Ειδικά στις ΗΠΑ η εκτίναξη του πληθωρισμού ωθεί το χέρι της Federal Reserve που στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας (15-16 Μαρτίου) θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασίσει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018. Μόνη διαφορά είναι πως με τους τριγμούς που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και την εύλογη ανησυχία για επιβράδυνση των οικονομιών, το συμβούλιο θα ξεκινήσει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με προσεκτικές κινήσεις.

Κοινώς τα σενάρια μιας πρώτης δυναμικής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης φαίνεται πως έχουν πάει… περίπατο, προτάσσοντας την επιλογή μιας μετριοπαθής αύξησης κατά 0,25%. Αυτό, άλλωστε, τόνισε ανοιχτά πως θα προτείνει και θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη πρόσφατη κατάθεση του στο Κογκρέσο.

«Η Fed πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια διαδοχικά κατά τα επόμενα συμβούλια και θα ξεκινήσει τη σύσφιγξη της πολιτικής όπως έχει σχεδιάσει, όμως τα πιο ακραία σενάρια (δραστικής αύξησης των επιτοκίων) είναι πλέον εκτός πλάνων όσο ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης ακόμη αποτιμάται» έγραψε χαρακτηριστικά σε σημείωμα της η Bank of America.

Από εκεί και πέρα ο ρυθμός των επόμενων βημάτων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί με φόντο την ουκρανική σύρραξη. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές αναμένουν πιθανή αλλαγή στις εκτιμώμενες προοπτικές που θα διατυπώσει η Τράπεζα αναγνωρίζοντας τις συνέπειες από το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.

«Θα προχωρήσουμε, αλλά θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα και για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ στο Κογκρέσο.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι για λίγους μήνες, η καταναλωτική αγορά και η οικονομία (των ΗΠΑ) μπορεί να το αντέξουν, όμως αν οι τιμές πάνω από τα 100 δολάρια διαρκέσουν για πάνω από έξι μήνες, τότε θα δούμε το ρίσκο μιας ύφεσης να αυξάνεται σημαντικά» σχολίασε στο Reuters ο Ρόμπερτ Σάιν της Blanke Schein Wealth Management.

Η εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών 

Το μόνο βέβαιο είναι πως το έργο των τραπεζιτών, τόσο της Fed όσο και των έτερων μεγάλων κεντρικών τραπεζών διεθνώς δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένων των πολλαπλών κινδύνων και της ρευστότητας που υπάρχει.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα πολλές κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν με την εκτίμηση του ρίσκου που προκύπτει από τον πόλεμο να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τους. Από τα κράτη μέλη του G20, συνολικά σε οκτώ χώρες θα λάβουν χώρα συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανοίγει την αυλαία την Τρίτη δίδοντας κατόπιν την σκυτάλη στη Fed, τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και της Βρετανίας να ξεχωρίζουν στο ημερολόγιο της Πέμπτης και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να κλείνει τον κύκλο, την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας