Υπό τη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και βάζουν εκ νέου στο τραπέζι τις εξελίξεις ώστε να διαμορφώσουν την γραμμή άμυνας απέναντι στη νέα κρίση. Τα σενάρια «κόβουν» από την φετινή ανάπτυξη τουλάχιστον 1% και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η Κομισιον έχουν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023.

Οι ανησυχίες είναι διάχυτες για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων στην πορεία της ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Στο βασικό σενάριο των νέων προβολών της ΕΚΤ τον Μάρτιο, που ενσωματώνουν μια πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω:  3,7% το 2022, 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.

Στο μικροσκόπιο οι μακροοικονομικές εξελίξεις

Σήμερα μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον φετινό δημοσιονομικό σχεδιασμό ώστε να μπορέσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή στις οικονομίες. Οι διαβουλεύσεις έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον καθότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Επαφές Σταϊκούρα

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και ενόψει των διεργασιών για την δρομολογημένη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία εφέτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα έχει στις Βρυξέλλες  κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Paolo Gentiloni και το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe. Ο υπουργός έχει στις βαλίτσες του τη δυναμική του 2021, όπου το ΑΕΠ έκλεισε υψηλότερο από τις προβλεψεις στο 8,3% αντί για 6,9% δινοντας κάποιο αέρα για πακέτα στήριξης. Παρά ταύτα μένει να φανεί πως θα κυλήσουν οι προοπτικές του 2022, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο γεωπολιτικό μέτωπο και ποιο τελικά το ύψος των επιπτώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό ειδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα εξάλλου έχει το μειονέκτημα να μην έχει επενδυτική βαθμίδα την οποία στοχεύει να αποκτήσει το 2022.

Δέσμη μέτρων

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει νεα δέσμη μέτρων για την προστασία νοικοκυριών, καταναλωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες ανακοινώσεις  αναμένονται την Τετάρτη, μετα την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.

Έτσι, στο Eurogroup θα συζητηθεί ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής και για το 2023, με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης και θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση την οποία διαμορφώνει η στρατιωτική επίθεση, ενώ θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για την τραπεζική ένωση.

Η ατζέντα του Ecofin

Στη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη, επίσης, πρώτο θέμα θα είναι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα συζητήσουν τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα. Αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η Προεδρία θα ενημερώσει τους Υπουργούς αναφορικά με τα κύρια αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βερσαλλίες.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμα συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση να μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο.

Στη συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις της για το 2023 για την κατάρτιση των προγραμμάτων σταθερότητας που πρέπει να υποβληθούν τον Απρίλιο.  Οι υπουργοί επίσης θα καθορίσουν τις προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή