Να διατηρήσει και να αναπτύξει τους εμπορικούς του δεσμούς με τη Μόσχα επιδιώκει το Νέο Δελχί, επωφελούμενο από τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν διεθνώς τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα τους ενδέχεται να δεχτεί μια ρωσική προσφορά για αγορά αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων με έκπτωση, την ίδια ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την εξάρτηση του Νέου Δελχί από τη Μόσχα σχεδόν για τα πάντα: Από όπλα και πυρομαχικά μέχρι πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη.

Αμυντικός εξοπλισμός και εμπορική συνεργασία

Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και απείχε από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη που καταδίκασε την επιθετικότητα της Ρωσίας. Άτομο εντός του μηχανισμού ασφαλείας της Ινδίας εκτίμησε ότι η Δύση κατανοεί τη θέση της Ινδίας, δεδομένου ότι πρέπει να διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις της καλά εξοπλισμένες εν μέσω εδαφικών διαφορών που σιγοβράζουν με την Κίνα.

Αν και εισάγει το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο, το Νέο Δελχί συνήθως προμηθεύεται μόνο περίπου το 2-3% από τη Ρωσία. Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά 40% μέχρι στιγμής φέτος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό αυτό εάν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

«Η Ρωσία προσφέρει πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα με μεγάλη έκπτωση. Θα χαρούμε να τα δεχθούμε», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ινδίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το εμπόριο απαιτεί προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, ασφαλιστικής κάλυψης και λήψης του σωστού μείγματος αργού. Όμως μόλις γίνει αυτό, η Ινδία θα δεχτεί τη Ρωσία στην προσφορά της.

Οι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν, δεν είπαν πόση ποσότητα πετρελαίου προσφέρεται ή ποια ήταν η έκπτωση. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε email του Reuters για σχόλιο.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι Ινδοί αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ρουπίας-ρουβλίου με τη Ρωσία για να συνεχίσουν το διμερές εμπόριο.

Η Ρωσία προέτρεψε αυτά που περιγράφει ως φιλικά έθνη να διατηρήσουν τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς.

Εκτός από το πετρέλαιο, η Ινδία αναζητά και φθηνότερο λίπασμα από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Εξάρτηση

Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν ξαφνικά τη Ρωσία με άλλους προμηθευτές, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.

Η εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία όσον αφορά την προμήθεια στρατιωτικού υλικού εξακολουθεί να αγγίζει το 60%, παρά τη σημαντική μείωση την τελευταία δεκαετία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Ινδία σε περίπτωση που η Ρωσία στείλει πυραυλικά συστήματα S-400 ως μέρος μιας συμφωνίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2018 για πέντε από αυτά.

Οι αρχικές προμήθειες του συστήματος ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους παρά τον νόμο των ΗΠΑ που στόχευε να αποτρέψει τις χώρες από την αγορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Ο Έλι Ράτνερ, Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Υποθέσεις Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού, είπε σε ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η Ινδία διαφοροποιεί τους αμυντικούς προμηθευτές της.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ινδία έχει μια περίπλοκη ιστορία και σχέση με τη Ρωσία. Η πλειοψηφία των όπλων που αγοράζουν είναι από τους Ρώσους», είπε.

«Τα καλά νέα είναι ότι βρίσκονται σε μια πολυετή διαδικασία διαφοροποίησης των αγορών όπλων τους, απομακρυνόμενοι από τη Ρωσία – αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά είναι ξεκάθαρα δεσμευμένοι να το κάνουν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και αυτό είναι κάτι πρέπει να στηρίξουμε».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το Λονδίνο θα πρέπει να επιδιώξει στενότερους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς με την Ινδία για να τη βοηθήσει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Από το 2011, το Νέο Δελχί μείωσε τις αμυντικές εισαγωγές του από τη Ρωσία κατά 53%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή