Προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης καταγράφει η Wall Street την Δευτέρα, μετά από ένα πτωτικό σερί πέντε εβδομάδων, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις ΤΗς ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος τις πρώτες ώρες των διαπραγματεύσεων. Εξαίρεση αποτελεί ο Nasdaq, ο οποίος κινείται μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου.

Ο Dow Jones Industrial Average ανέβηκε τη Δευτέρα για να ξεκινήσει μια σημαντική εβδομάδα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα και οι έμποροι παρακολουθούσαν τις τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Τα χρηματοοικονομικά ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης.

Το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις

Ουκρανία και Ρωσία επανέλαβαν τις συνομιλίες τη Δευτέρα, και οι αγορές αναζητούν τις ενδείξεις εκείνες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια κατάπαυση του πυρός και άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, μαζί με άλλες εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις σε όλη τη χώρα, σκοτώνοντας αμάχους που δεν μπορούν να διαφύγουν. Οι οικονομικές συνέπειες των σκληρών ρωσικών κυρώσεων αναμένεται να φανούν περισσότερο τις επόμενες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πληρωμή ρωσικών κρατικών ομολόγων, με τους διεθνείς οίκους να κάνουν λόγω για πολύ αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας.

Αποκλιμάκωση στα commodities

Οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες είχαν αυξηθεί πρόσφατα εν μέσω της σύγκρουσης, υποχώρησαν τη Δευτέρα. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών πάντως, ενισχύει τις ανησυχίες για τον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν περίπου 6% στα 102,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε 5,5% στα 106,46 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού υποχώρησαν 1,2% στα 1.961,90 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο υποχώρησε 12% στα 2.453 $ ανά ουγγιά και βρισκόταν σε ρυθμό για τη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Σε πτωτική τροχιά του πετρέλαιο – Καθοριστικές οι διαπραγματεύσεις για ουκρανικό και οι ανακοινώσεις Fed

Αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της Fed

Μέσα στο πλαίσιο αρχίζει αύριο Τρίτη, η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την οποία οι Αμερικανοί τραπεζίτες  αναμένεται να αποφασίσουν αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, από το μηδέν στο οποία βρίσκονται σήμερα. Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην κεντρική τράπεζα για τις νέες της προβλέψεις για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Διαβάστε επίσης -Federal Reserve: Ήγγικεν η ώρα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων

«Αυτή τη στιγμή, η Fed αναμένεται να είναι προσεκτική όσον αφορά την πολιτική επιτοκίων το 2022, δεδομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε στο CNBC, η Λίντσεϊ Μπελ, επικεφαλής στρατηγικής αγορών και χρήματος της Ally. «Η σύγκρουση προσθέτει πολυπλοκότητα στην ήδη δύσκολη δουλειά της Fed. Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα καθώς λαμβάνει αποφάσεις για τα επιτόκια καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους».

Ανησυχίες και για την Covid

Το επενδυτικό ενδιαφέρον  εστιάζεται επίσης, και στην έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα που οδήγησε τη Shenzhen – μια μεγάλη πόλη σε βασικό κόμβο παραγωγής – να κλείσει όλες τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street