Η απειλή της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης έρχεται όλο και πιο κοντά δεδομένων των αντιμέτρων που δρομολογεί η Ρωσία με επίκεντρο μεταξύ άλλων τα αγροτικά προϊόντα και δη, τα σιτηρά. Πραγματικά, σύμφωνα με αποκάλυψη του πρακτορείου Interfax, η Μόσχα ετοιμάζεται να «παγώσει» τις εξαγωγές όλων των σιτηρών ξεκινώντας ήδη από αύριο, Τρίτη, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές από το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, η Ρωσία θα μπλοκάρει τις εξαγωγές σιταριού, κριθαριού, αραβόσιτου (καλαμποκιού) και σίκαλης με άμεση ισχύ.

«Το υπουργείο Γεωργίας και το υπουργείο Εμπορίου έχουν ετοιμάζει ένα προσχέδιο κυβερνητικού διατάγματος που θα εισάγει ένα προσωρινό μπλόκο στις εξαγωγές των βασικών σιτηρών από τη Ρωσία, από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου» αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Η πληροφορία αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στις διεθνείς αγορές των commodities, όπου ήδη οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων βρίσκονται στο… ταβάνι! Θυμίζουμε πως η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιτηρών παγκοσμίως, με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία να έχουν υψηλή εξάρτηση από τα ρωσικά σιτηρά.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την ακύρωση όλων των εξαγωγών σιτηρών προς τις γειτονικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να προστατευτεί η ασφάλεια του εγχώριου πληθυσμού σε τρόφιμα. Όμως, τελικά το μπλόκο θα λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική IKAR, το εξαγωγικό πλεόνασμα της Ρωσίας την περίοδο αυτή υπολογίζεται μεταξύ των 6 και 6,5 εκατ. τόνων σιτηρών.

Σημειωτέον πως και η γειτονική Ουκρανία διαθέτει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή, που τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του πολέμου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δρομολογεί σχέδιο για να στηρίξει την παραγωγή και την σπορά αγροτικών προϊόντων και κυρίως σιτηρών, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή