
Κοινωνικά μέτρα για να μειώσουν το βάρος που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους λαμβάνουν μεμονωμένα η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τελευταία στη λίστα η Σουηδία που ανακοίνωσε νωρίτερα δέσμη μέτρων ύψους 13 δισ. σουηδικών κορόνων (ήτοι 1,3 δισ. δολαρίων).
Συγκεκριμένα η Στοκχόλμη θα μειώσει προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, θα διευρύνει το πρόγραμμα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα μοιράσει «ζεστά» μετρητά ύψους 150 δολαρίων ανά ιδιοκτήτη αυτοκινήτου.
Η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα θα κοστίσει 3,7 δισ. κορόνες, ενώ η αποζημίωση στους οδηγούς άλλα 4 δισ. κορόνες.
Επιπλέον θα δρομολογηθεί ένα νέο πρόγραμμα κινήτρων ύψους 4 δισ. κορόνων για την στροφή των πολιτών από τα παλαιού τύπου αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά οχήματα.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο
Πακέτο στήριξης ανακοίνωσε την Κυριακή και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι μια κρατική επιδότηση/έκπτωση ύψους 0,15 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη προς όλους τους οδηγούς, ιδιώτες, επαγγελματίες αλλά και αγρότες.
Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου και θα έχει διάρκεια μίνιμουμ τέσσερις μήνες, κοστίζοντας στα γαλλικά ταμεία πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πακέτο που θα είναι επικεντρωμένο στοχευμένα στα καύσιμα κίνησης θα έρθει να προστεθεί στο μέγα πακέτο των 20 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει το Παρίσι με επίκεντρο τους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα (μέχρι τις 31 Αυγούστου) έχει ήδη προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα και η Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι οι αρχές ανησυχούν πως με την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών η ανακούφιση για τους οδηγούς θα είναι πρόσκαιρη.
Η μείωση που αποφασίστηκε μεταφράζεται σε μια έκπτωση ύψους περίπου 20 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη και 15 λεπτά στο ντίζελ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές, κυρίως στο ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά περιορίζεται από τους κανόνες της Ε.Ε.
Πάντως, το Δουβλίνο παράλληλα έχει δρομολογήσει και επιπλέον επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς θέρμανσης,
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων που θα λάβει και η Γερμανία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άμεση έκπτωση για τους οδηγούς της τάξεως των 20 λεπτών που θα καλύπτεται από το κράτος. Ωστόσο, υπάρχει έντονη συζήτηση για την επιβολή πλαφόν, που δεν φαίνεται να προχωρά καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κυρίως από την πλευρά των Ελεύθερων Δημοκρατών του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
Πάντως, στο γερμανικό πακέτο θα υπάρχουν και μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, αλλά και στοχευμένα μέτρα για να ενθαρρύνουν το κοινό να εξοικονομεί ενέργεια.


Latest News

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ