Την πρώτη μεγάλη αγορά νέων πολεμικών αεροσκαφών ανακοίνωσε η Γερμανία, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της στροφής στην αμυντικής στρατηγική της με την κάθετη αύξηση του στρατιωτικού της προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, το νέο πακέτο των εξοπλισμών θα ξεκινήσει με την αγορά αμερικανικών F-35, τα οποία είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη της Lockheed Martin, που είναι σχεδόν… αόρατα για τα ραντάρ, θα αντικαταστήσουν τμήμα του στόλου των Tornado, που βρίσκονται στην υπηρεσία της πολεμικής αεροπορίας της χώρας από τη δεκαετία του 1980.

Στόχος είναι η αντικατάσταση όλων των Tornado μέχρι το 2030, εξήγησε η υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Τα Tornado είναι αυτή τη στιγμή τα μόνα μαχητικά της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΝΑΤΟ για το μοίρασμα πυρηνικής στρατιωτικής τεχνογνωσίας.

Πάντως, η Γερμανίδα υπουργός απέφυγε να ανακοινώσει πόσα F-35 θα αγοράσει το Βερολίνο, αν και πληροφορίες του εγχώριου Τύπου κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 μαχητικά.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η αναβάθμιση των Eurofighter Typhoon της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας για την βελτίωση του εξοπλισμού τους με στόχο τη δυνατότητα τους να εμπλακούν και σε ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας με τη δρομολόγηση ενός μεγάλου πακέτου εξοπλισμών ύψους 100 δισ. ευρώ, υπό τη σκιά των νέων δεδομένων που δημιούργησε στην Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πάντως, η επιλογή του Βερολίνου για τα F35 συνιστά μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τη θέση που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ, όταν το 2019 είχε απορρίψει την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών, προτιμώντας τα Eurofighter της Airbus ή τα F18 της Boeing. Παράλληλα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον της νέας γενιάς του γαλλογερμανικού FCAS (Future Combat Air System), ήτοι του project που είχαν από κοινού στα σκαριά οι πολεμικές αεροπορίες των δύο κρατών για την αντικατάσταση του Eurofighter από το 2040. Μάλιστα, το Παρίσι είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το μέλλον του project, αν το Βερολίνο προχωρούσε στην αγορά των αμερικανικών F-35, όπως φημολογείτο και τελικά όντως έκανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης