Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας αυτή τη φορά. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την Πέμπτη τα σχέδια να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει τεράστια σκιά στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι το καθήκον της υποστήριξης της οικονομίας μέσω αυτής της κρίσης θα βαρύνει τους πολιτικούς, οι οποίοι είναι συνήθως πολύ λιγότερο εύστροφοι από τους ρυθμιστές επιτοκίων.
Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν το αντίθετο από αυτό που έκανε η κεντρική τράπεζα σε δύσκολες οικονομικές περιόδους για περισσότερο από μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της αναταραχής του χρέους της ευρωζώνης και της πανδημίας, η τράπεζα ήταν αυτή που πρωταγωνιστούσε στη διάσωση μειώνοντας τα επιτόκια ή αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τους ρυθμιστές επιτοκίων να κάνουν πίσω.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο και, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, θα είναι κατά μέσο όρο 5,1% το 2022, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι οι διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό είναι προσωρινές και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν επηρεάζονται σημαντικά. Σε ένα πολύ χειρότερο σενάριο, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 7,1% φέτος. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η Λαγκάρντ είπε την Πέμπτη ότι μπορεί να σταματήσει τα τρέχοντα προγράμματα αγοράς ομολόγων της τράπεζας μέχρι τον Οκτώβριο, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Είναι αλήθεια ότι, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ενισχύουν τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι εταιρείες για τις πρώτες ύλες. Το επιτελείο της Λαγκάρντ μείωσε επίσης, τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2022 κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,7%, από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Αλλά όταν δημιουργήθηκε το ευρώ πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι πολιτικοί ανέθεσαν στην ΕΚΤ τη δουλειά να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Και σε αυτό εστιάζουν οι ρυθμιστές των τιμών, αν και άφησαν στον εαυτό τους κάποιο περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες.
Ως εκ τούτου, θα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να σηκώσουν το βάρος, πρόκειται να βοηθήσουν την οικονομία της ευρωζώνης να ξεπεράσει αυτή την κρίση. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στις Βερσαλλίες της Γαλλίας την Πέμπτη ενδέχεται να αρχίσουν να σκέφτονται τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν συχνά εμπόδισαν τις κυβερνήσεις από το να λάβουν τολμηρές αποφάσεις κατά τη διάρκεια κρίσεων, με πιο αξιοσημείωτη την κρίση του δημόσιου χρέους το 2011 και το 2012. Εάν οι κυβερνήσεις διστάσουν, η Λαγκάρντ μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν έχει ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος