Αυξήσεις τουλάχιστον 10% στα συμβόλαια του 2023 με τους tour operators και μείωση των εκπτώσεων που παρέχονται για τις έγκαιρες προκρατήσεις (early booking discounts), αποφάσισαν οι ξενοδόχοι της Ρόδου, σε μία Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) το απόγευμα της Παρασκευής 11η Μαρτίου 2022.

Σε αυτή τη διαπραγματευτική αρχή, πρόκριμα ίσως και για την τακτική που θα ακολουθήσουν και άλλες ενώσεις τουριστικών καταλυμάτων, συμφώνησαν οι ξενοδόχοι του πιο δημοφιλούς τουριστικού προορισμού της χώρας, στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΞΡ.

Οι ξενοδόχοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας (πρώτες ύλες, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, προμήθειες) το οποίο εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας σε τέτοιο βαθμό που αν δεν υποχωρήσει θα καταστήσει την φετινή λειτουργία των Ξενοδοχειακών μονάδων ζημιογόνα, δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης προσδιορίζονται από συμβόλαια που είχαν ήδη συμφωνηθεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να προβλέψουν την παρούσα κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: «Αντάρτικο» από τους «βουνίσιους» ξενοδόχους

Μετά τις προβληματικές σαιζόν του 2020 και του 2021 λόγω της πανδημίας και την όπως όλα δυστυχώς προμηνύουν, ζημιογόνα σαιζόν του 2022, τα Μέλη κατέθεσαν τις απόψεις τους και ομόφωνα συμφώνησαν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως προς την τιμολογιακή πολιτική τους για την επόμενη χρονιά. Όπως τονίσθηκε είναι θέμα επιβίωσης, η αύξηση κατ’ ελάχιστο του 10% να αποτελεί κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις για το 2023, με τους tour operators. Σημειώνεται ότι τώρα ξεκινά η περίοδος σύναψης συμβολαίων για την νέα χρονιά. Επίσης διαπιστώθηκε ότι είναι αυτονόητη η μείωση των εκπτώσεων που παρέχονται για τις έγκαιρες προκρατήσεις (early booking discounts) ως λογική συνέχεια της τεράστιας μείωσης του ποσού προκαταβολής από την πλευρά των tour operators.

Πάγωμα κρατήσεων από χώρες τη Ανατολικής Ευρώπης

Ως προς τις προκρατήσεις για το 2022, διαπιστώθηκε ότι εκτός από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας που θεωρούνται χαμένες για την φετινή σαιζόν, αρχίζει να παρατηρείται υστέρηση και σε πολλές άλλες αγορές κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης δηλ. της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, και της Ουγγαρίας.

Στην έκτακτη αυτή Γενική Συνέλευση , στην οποία την αρχική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσες Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος (στη φωτογραφία, στο βήμα), παρέστησαν ο Δήμαρχος Ρόδου – Πρόεδρος της ΠΕΔ αλλά και πρώην Πρόεδρος της ΕΞΡ κος Καμπουράκης Αντώνης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΝΑΙ και μέλος της ΕΞΡ κος Χρυσοχοϊδης Κωνσταντίνος και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΞΡ κος Μηναϊδης Βασίλειος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός