Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με την ενεργειακή κρίση και ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα, όλοι προσπαθούν να βρουν μια φθηνότερη και πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση κάτι που σημαίνει όπως σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv «την επιστροφή του κάρβουνου στο προσκήνιο».

Ο άνθρακας

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του άνθρακα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα 425 δολ/τόνο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η ζήτηση άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται με την Αυστραλία να εξάγει όλο και περισσότερα φορτία στην Ευρώπη, οδηγώντας τους ναύλους  για τα bulkers Capesize σε υψηλά που δεν έχουν δει από την 21η Δεκεμβρίου 2021. Ο δείκτης Capesize έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στις 2.676 μονάδες, έχοντας αυξηθεί κατά 64% εντός της εβδομάδας με τη διαδρομή C16 (Ασία προς Ευρώπη) την Παρασκευή να σημειώνει άνοδο κατά 141% στα 14.550 δολ την ημέρα.

Εναλλακτικές

Τόσο οι αγορές Panamax όσο και Supramax κινούνται επίσης ανοδικά καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό και το ουκρανικό σιτάρι. Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα σιταριού, και της Ουκρανίας, του πέμπτου στη σειρά, θα δημιουργήσει μια τεράστια αναταραχή στις εξαγωγές σιταριού. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη και η Ασία αναζητούν εναλλακτικούς παραγωγούς/εξαγωγείς, κυρίως στον Καναδά και την Αυστραλία. Ο δείκτης BPI έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στις 3.187 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ο BSI έκλεισε στις 2.939 μονάδες, αυξημένος κατά 13,6%, ενώ ο BHSI έκλεισε στις 1.548 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 7,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα