Ως μια «σημαντική συμβολή στο οικοσύστημα της ευρωπαϊκής παραγωγής ημιαγωγών που χτίζουμε αυτή τη στιγμή», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη σημερινή ανακοίνωση της Intel για επένδυση μαμούθ ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και βάθος χρόνου εφαρμογής τα δέκα χρόνια, που θα αφορά στην παραγωγή μικροτσίπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Και είμαι σίγουρη ότι θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.», κατέληξε η Φον ντερ Λάιεν.

Πριν από ένα μήνα, η Επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την επίτευξη της ασφάλειας του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών. Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα στόχο έχει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και να συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής όσο και της πράσινης μετάβασης.

Η δήλωση της φον ντερ Λάιεν

Με αφορμή λοιπόν την επένδυση της Intel στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα της ΕΕ, θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ηγέτη στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών. Και θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, με ευρωπαϊκές, ασφαλείς τεχνολογίες, οι οποίες είναι ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε.

Στόχος μας είναι να έχουμε το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη, έως το 2030. Αυτό είναι διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα, σε μια αγορά που πρόκειται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα. Θέλω η Ευρώπη να χαράξει νέα σύνορα στην καινοτομία. Σπάζοντας το φράγμα των 3 νανόμετρων στον τεχνολογικό κόμβο, για παράδειγμα. Δημιουργώντας ενεργειακά αποδοτικούς ημιαγωγούς. Και επίσης αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και εφαρμογές, που το μυαλό μας δεν μπορεί καν να συλλάβει σήμερα.

Ναι, αυτό είναι μια πρόκληση. Και για να το πετύχουμε, πρέπει να κινητοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ευρώπη: από τη βασική έρευνα μέχρι τις εφαρμογές της αγοράς. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο ερευνητικών ινστιτούτων, πρωτοτύπων, δοκιμών και προηγμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και συσκευασίας, παντού στην ήπειρο. Εν ολίγοις: χρειαζόμαστε μια πραγματική προσέγγιση ολόκληρης της Ευρώπης».

Τεράστιες επενδύσεις

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και σε τεράστιες επενδύσεις που θα γίνουν στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Και για αυτό, φυσικά, χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις. Αυτό είναι που μας φέρνει εδώ σήμερα.

Συνολικά, περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσεις, τόσο της ΕΕ όσο και εθνικών επενδύσεων, θα υποστηρίξουν την πράξη της ΕΕ για τα μικροκυκλώματα μέχρι το 2030. Θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ελκυστικό μέρος για τις εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν στην ανάπτυξη και παραγωγή ημιαγωγών αιχμής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ τη σημερινή ανακοίνωση της Intel ως ένα πρώτο σημαντικό επίτευγμα του νόμου για τους ημιαγωγούς της ΕΕ. Μια επένδυση 80 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ημιαγωγών. Από την έρευνα και ανάπτυξη έως την κατασκευή και την προηγμένη συσκευασία.

Είναι μια σημαντική συμβολή στο οικοσύστημα της ευρωπαϊκής παραγωγής ημιαγωγών που χτίζουμε αυτή τη στιγμή. Θα δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Και είμαι σίγουρη ότι θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Το μήνυμά μου είναι απλό: Η Ευρώπη είναι μια δύναμη της καινοτομίας.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή