H Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, δήλωσε σήμερα Ρώσος βουλευτής, καθώς η Ρωσία αναζητά τρόπους να διαχειριστεί τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στο χρηματοπιστωτικό σύστημά της.

Πολλές τράπεζες της Ρωσίας έχουν αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και δε μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταφορές κεφαλαίων εκτός χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει αναπτύξει ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, το System for Transfer of Financial Messages (SPFS), που επιτρέπει τη ροή της εγχώριας διατραπεζικής κίνησης, αλλά έχει περιορισμούς στο χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που μπορεί να επεξεργαστεί. Η άλλη επιλογή που υπάρχει είναι η σύνδεση στην πλατφόρμα πληρωμών CIPS της Κίνας. Ωστόσο, η πλατφόρμα της Κίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διευθέτηση πληρωμών σε γιουάν.

Ο σχεδιασμός του συστήματος πληρωμών και οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα

«Για να αποφύγουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατήρηση των εμπορικών συναλλαγών, χρειάζεται να καθιερώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας και της Κίνας», δήλωσε ο Ανατόλι Ακσάκοφ επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας

«Γνωρίζω ότι γίνονται τέτοιες εργασίες», συνέχισε. «Η κεντρική μας τράπεζα συνεργάζεται με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και πιστεύω ότι η τρέχουσα κατάσταση θα τονώσει τις σχετικές διαδικασίες».

Ο Ακσακόφ είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές  Ρωσίας-Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο από 40% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει κινεζικό γουάν από τα συναλλαγματικά της αποθέματα μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε δολάρια και ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες ρωσικές τράπεζες εκδίδουν κάρτες χρησιμοποιώντας το σύστημα UnionPay της Κίνας, αφού οι κυρώσεις σταμάτησαν τη λειτουργία των καρτών τους που εκδόθηκαν από τη Visa και τη Mastercard στο εξωτερικό.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή