Σταθερά τα τουρκικά επιτόκια – Νέα βουτιά για τη λίρα

Διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 50%, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί, αργά ή γρήγορα, να αυξήσει τα επιτόκια παρά την αντίδραση του Ερντογάν

Σταθερά τα τουρκικά επιτόκια – Νέα βουτιά για τη λίρα

Αμετάβλητα στο 14% άφησε σήμερα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά την πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία και η λίρα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο αποφάσισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα να κρατήσει στάση αναμονής παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 54,4% το Φεβρουάριο, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και δύο δεκαετίες και αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει με δεδομένο το ράλι στις διεθνείς τιμές των commodities.

Πάντως, η Τράπεζα από την πλευρά της δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη διεθνών αναλυτών επιμένοντας και σήμερα πως ο πληθωρισμός στη χώρα σταδιακά θα υποχωρήσει, χωρίς βέβαια να τολμά να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν με φόντο και τον πόλεμο, η κεντρική τράπεζα, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί τελικά να προχωρήσει σε μια μεγάλη άνοδο των επιτοκίων.

Τους προηγούμενους μήνες η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε διαδοχικές περικοπές των επιτοκίων, συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 19%, ακολουθώντας το ανορθόδοξο οικονομικό δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια… ανεβάζουν(!) τον πληθωρισμό, παρά και την επιτάχυνση της ελεύθερης πτώσης της λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως ποντάρει στην φτηνή λίρα για την ενίσχυση των εξαγωγών και των τουριστών, όμως ειδικά στον τουριστικό κλάδο τα πλάνα έχουν ανατραπεί λόγω του πολέμου.

Μόλις προ ημερών τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν νέα διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 7,11 δισ. δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας ουσιαστικά αυξηθεί κατά 5,34 δισ. σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν ένα χρόνο πριν.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα η λίρα κατέγραψε νέα πτώση χάνοντας επιπλέον 0,9% στα 14,78 έναντι του δολαρίου. Οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κυμαίνονται στο 10% από τις αρχές της χρονιάς. Το εμπορικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση στα 8,1 δισ. δολάρια.

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο