Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αυριανή τετραμερής συνάντηση Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας στη Ρώμη, με τους ηγέτες των χωρών του νότου να επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα,  ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

«Η αυριανή συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους: ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι σε σχέση με την αυριανή συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια διήμερη συνάντηση στις Βερσαλλίες της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, οι αρχηγοί χωρών της ΕΕ συζήτησαν τρόπους για να περιορίσουν την οικονομική τους έκθεση στη Μόσχα και να μειώσουν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία έως το 2027.

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ταυτίζονται σε αρκετά σημεία σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό σχέδιο, των έξι σημείων, ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση της κοινής απάντησης του ευρωπαϊκού νότου,

Ιταλικά μέσα αναφέρουν επίσης, ότι  το σχέδιο που προωθεί η Ιταλία «βασίζεται σε τρεις παράγοντες: τον καθορισμό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος αποθήκευσης και την πραγματοποίηση αγορών σε κοινοτικό επίπεδο»

Το σχέδιο έξι σημείων

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , προτείνει ένα «Σχέδιο έξι Σημείων» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που θα έχει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και έχει στείλει σχετική επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Όλες αυτές οι επιλογές πολιτικής αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά, οι οποίες, ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις στο παρελθόν σε άλλες αγορές για την εξισορρόπησή τους ή είναι ακόμη και τυπικά χαρακτηριστικά σε ορισμένες αγορές. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασυνήθιστοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα. Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν μόνο στην προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται υπό σημαντική πίεση μετά την ολοένα και βαθύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία με σοβαρές παρενέργειες και στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Διαβάστε περισσότερα Φυσικό αέριο: Το «Σχέδιο των 6 Σημείων» από τον Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια