Ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει με ισχυρό σεισμό, που θα έχει τσουνάμι επιπτώσεων σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις φτωχές χώρες, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η σύγκρουση θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και ταχύτερο πληθωρισμό παγκοσμίως, δήλωσε την Παρασκευή η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε πάνελ του Ταμείου, σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να στηριχθούν εύθραυστα και επηρεαζόμενα από τις συγκρούσεις έθνη.
Χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα χρέους μετά το άλμα του δανεισμού κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκεοργκίεβα.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού: « Όσο περισσότερο μένουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο τα τρακτέρ για τη συγκομιδή παραμένουν αδρανή, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια πολύ πέρα ​​από την περιοχή».

Στην περίπτωση που η δεινή αυτή κατάσταση παραταθεί, «θα έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα επιβαρύνουν τα ευάλωτα κράτη», σημείωσε, τονίζοντας ότι τείνουμε να εστιάζουμε στα πρωτοσέλιδα και όχι στις βαθύτερες συνέπειες του πολέμου.

Το ΔΝΤ έχει καθήκον να «κρατήσει αυτή την πλήρη εικόνα, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα προληπτικά αντί να ανταποκριθεί με πολύ υψηλότερο κόστος στο πρόβλημα όταν παρουσιαστεί», είπε η Γκεοργκίεβα.

Μέσω twitter, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Το ολέθριο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα – για την Ουκρανία, την περιοχή και ολόκληρη την διεθνή οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οικονομολόγοι του ΔΝΤ παρουσίασαν μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι κλυδωνισμοί από τον πόλεμο θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην παγκόσμια οικονομία. Τόνισαν τους κινδύνους που περιλαμβάνουν αναταραχές σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, που προκαλούνται από το υψηλότερο κόστος των τροφίμων και τις δημοσιονομικές πιέσεις στην Ευρώπη όπου οι δαπάνες για την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα πρόκειται να αυξηθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.