Να καθηλώσει στο έδαφος 100 αεροσκάφη που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Ρωσία και πιστεύεται ότι παραβίασαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλάνο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς, σκοπεύει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στον σχετικό κατάλογο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, περιλαμβάνονται 99 αεροσκάφη της Boeing που χρησιμοποίησαν ρωσικές επιβατικές και εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aeroflot, η AirBridge Cargo, η Utair, η Nordwind, η Azur Air και η Aviastar-TU, όπως επίσης το Gulfstream G650 που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να ορθωθεί ένα εμπόδιο στις ρωσικές προσπάθειες να συνεχιστούν ορισμένες διεθνείς πτήσεις.

«Αντιμέτωποι με τον νόμο»

Το υπουργείο Εμπορίου θα προειδοποιήσει εταιρείες και άλλους οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός με καύσιμα, εργασίες συντήρησης, επισκευών ή άλλες υπηρεσίες προς τα εν λόγω αεροσκάφη παραβιάζουν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να βρεθούν αντιμέτωπες με τον νόμο. Εκπρόσωποί τους θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με ποινές κάθειρξης ενώ οι εταιρείες με πρόστιμα, απώλεια των εξαγωγικών πλεονεκτημάτων ή άλλους περιορισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ενέργεια αυτή σημαίνει πως «οι διεθνείς πτήσεις από τη Ρωσία με αυτά τα αεροσκάφη ουσιαστικά διακόπτονται», σύμφωνα με το υπουργείο.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο επισήμανε, μιλώντας στο Reuters, ότι το υπουργείο της «δημοσιοποιεί αυτόν τον κατάλογο για να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες και ολιγάρχες να ταξιδεύουν ατιμώρητα κατά παράβαση των νόμων μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα