Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς φέρεται να μεταβίβασε σε διευθυντή της Τσέλσι, εταιρεία που έλεγχε με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με βρετανικά αρχεία, τα οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Σημειώνει μάλιστα, ότι ήταν η δεύτερη φορά που ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Αμπράμοβιτς, μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία σε στενό του συνεργάτη, προτού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση του επιβάλουν κυρώσεις αυτόν τον μήνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Λονδίνου ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα, δίνοντας έτσι τον χρόνο στους ολιγάρχες να μετακινήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα προτού ανακοινωθούν τυχόν περιορισμοί.
Ο Αμπράμοβιτς, 55 ετών, έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας κυρίως από το πετρέλαιο και το αλουμίνιο, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση που επικράτησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το Forbes τον περασμένο μήνα ανέφερε την καθαρή του περιουσία σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βρετανία και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στον Αμπράμοβιτς και εκατοντάδες Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, στοχεύοντας άτομα που κατηγορούνται ότι υποστήριζαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αμπράμοβιτς αρνήθηκε ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.
Το Reuters αναλύοντας εταιρικά αρχεία στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αμπράμοβιτς είχε προηγουμένως καταχωρηθεί ως ο «πραγματικός ιδιοκτήτης» της Ervington Investments Limited με έδρα την Κύπρο. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε τουλάχιστον οκτώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης της Ρωσίας Yandex, έδειξαν τα αρχεία.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Γιουτζίν Τένενμπαουμ, διευθυντής της Τσέλσι που περιγράφεται στην ιστοσελίδα του συλλόγου ως ένας από τους «πιο στενούς συνεργάτες» του Αμπράμοβιτς, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Έρβινγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ούτε η Βρετανία, η ΕΕ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Τένενμπαουμ.
Ο Τένενμπαουμ ανέφερε στο Reuters ότι η εταιρεία του αγόρασε την Ervington Investments από ένα καταπίστευμα στο οποίο ο Αμπράμοβιτς και τα παιδιά του ήταν προηγουμένως δικαιούχοι. Είπε ότι η αγορά από το καταπίστευμα, που ονομάζεται Norma Investments, ήταν σε συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς. Ο Τένενμπαουμ αρνήθηκε να πει πόσα πλήρωσε για το στοίχημα.
«Η Ervington είναι μια εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι για πολλά χρόνια», είπε. «Γνωρίζω καλά τις επενδύσεις και τους υπαλλήλους της εταιρείας και η αγορά της Ervington μου δίνει την ευκαιρία να συνεχίσω να εργάζομαι με αυτήν την επιχείρηση, υπό τον έλεγχό μου και προς όφελος δικό μου και των εργαζομένων»
Επίσης, την πρώτη ημέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική επιχείρηση, ο Abramovich μετέφερε τη Norma Investments σε έναν άλλο συνεργάτη, τον David Davidovich. Η μεταφορά της Norma αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal και έχει επιβεβαιωθεί στα αρχεία.
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ