Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει o Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, για τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας, ιδιαιτέρως για τον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, στη χώρα.

Όπως σημειώνει ο κ. Κούρταλης, πριν από την κρίση το κόστος ενέργειας για την κλωστοϋφαντουργία, ενός κατ’ εξοχήν ενεργοβόρου κλάδου, αποτελούσε το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστούσε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου. Σήμερα, που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, η κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την τεράστια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνουμε ότι το πλήγμα που θα υποστεί θα είναι καίριο, ώστε να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας για το σύνολο των βιομηχανιών του κλάδου, ο οποίος, σημειωτέον, είναι, ως επί το πλείστον, εξαγωγικός και εξωστρεφής.

«Η ενεργειακή κρίση που πλήττει ευθέως, όχι απλώς την ανταγωνιστικότητα, αλλά κυρίως τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, απαιτεί την άμεση κινητοποίηση και λήψη αποτελεσματικών μέτρων, από την Πολιτεία, αφού εκτιμάται ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη για πολύ καιρό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ.

Μέτρα στήριξης

Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι οι φορείς του κλάδου ζητούν από την κυβέρνηση, τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ε.Ε. και την οικονομική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, κρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης, η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο, είναι, όσο ποτέ, σήμερα, αναγκαία, προκειμένου να μην προχωρήσει σε οριστική διακοπή της λειτουργίας του, ένας κλάδος, που συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην αύξηση του ΑΕΠ» αναφέρει ο κ. Κούρταλης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News