Ο αντίκτυπος των κυρώσεων και η κατάρρευση του ρωσικού ρουβλίου μετά την εισβολή στην της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει ορισμένες ρωσικές τράπεζες να στραφούν στην αγορά κρυπτονομισμάτων: μια αγορά που πριν από τον πόλεμο είχε προκαλέσει την έντονη διαμάχη μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Μέσα στο κλίμα αυτό που είχε διαμορφωθεί, προκάλεσε έκπληξη η απόφαση να δοθεί άδεια στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας τη Sberbank , να εκδίδει ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού σε πελάτες της. Η Sberbank είπε ότι η κίνηση θα επιτρέψει στις ρωσικές εταιρείες να κόψουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να «επενδύσουν τα κεφάλαιά τους που βρίσκονται σε αδράνεια για να δημιουργήσουν εισόδημα».

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία του ψηφιακού ρουβλίου.

«Μόλις ξεκινάμε τη δουλειά μας με τα ψηφιακά στοιχεία, συνειδητοποιώντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη απαιτεί προσαρμογή του τρέχοντος ρυθμιστικού πλαισίου. Για να το κάνουμε αυτό, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τη ρυθμιστική αρχή και τα εκτελεστικά όργανα», ανέφερε η Sberbank και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες θα μπορούν να κάνουν την πρώτη τους συναλλαγή στην πλατφόρμα blockchain μας σε ένα μήνα από τώρα».

Τον Φεβρουάριο, η πλατφόρμα Blockchain Atomyze έγινε η πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια στη Ρωσία για ανταλλαγή ψηφιακών στοιχείων. Τώρα, η Sberbank και το χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα Lighthouse έχουν επίσης λάβει το πράσινο φως για να εισέλθουν στη μάχη των κρυπτονομισμάτων.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να επιτρέψει στην Sberbank να εκδίδει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αποτελεί μια γρήγορη απόκλιση από την προπολεμική της στάση στα κρυπτονομίσματα. Οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν προηγουμένως να απαγορεύσουν εντελώς τα κρυπτονομίσματα το 2021 και η κεντρική τράπεζα έφτασε στο σημείο να τα αποκαλέσει « απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ».

Για τη Sberbank, ο άξονας κρυπτογράφησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι μια ευπρόσδεκτη προοπτική. Ο δανειστής επιχειρεί να εισέλθει στην αγορά κρυπτονομισμάτων από τα τέλη του 2020, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Herman Gref είπε ότι η τράπεζα ετοιμαζόταν να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα, που ονομάζεται Sbercoin, με τη βοήθεια της JPMorgan.

Τώρα, με την JPMorgan να ακολουθεί άλλες κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε μια έξοδο από τη χώρα , φαίνεται ότι η Sberbank έχει βρει τον δικό της δρόμο στον χώρο των κρυπτογράφησης.

Και η Sberbank το χρειάζεται—η τράπεζα έχασε περισσότερο από το 95% της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News