Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε έκρηξη κερδών ολόκληρου του έτους την Κυριακή, σημειώνοντας υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών από έτος σε έτος στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα καθαρά έσοδα της Aramco το 2021 αυξήθηκαν κατά 124% στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σύγκριση με 49 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου, των ισχυρότερων περιθωρίων διύλισης και χημικών προϊόντων και της ενοποίησης των αποτελεσμάτων της SABIC.

Οι αριθμοί ήταν σύμφωνοι με τις προσδοκίες, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters να προβλέπουν καθαρά κέρδη 109,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος.

«Τα ισχυρά μας αποτελέσματα αποτελούν απόδειξη της χρηματοοικονομικής μας πειθαρχίας, της ευελιξίας μέσω των εξελισσόμενων συνθηκών της αγοράς και της σταθερής εστίασης στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή μας στρατηγική, η οποία στοχεύει στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Η Aramco επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2021, με το Brent να ανεβαίνει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, σημειώνοντας αύξηση περίπου 50% για τη 12μηνη περίοδο. Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού προστέθηκαν σε ένα σύνθετο πλήθος παραγόντων που οδήγησαν σε μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αν και οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες λόγω διαφόρων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων», πρόσθεσε.

Η Aramco ανακοίνωσε επίσης μέρισμα τέταρτου τριμήνου ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το μέρισμα καλύπτεται από την αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 107,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σύγκριση με 49,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι θα επενδύσει για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027 και να επιδιώξει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 50% έως το 2030.

Η Aramco έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου Πεδίου 1 και Πεδίου 2 σε όλα τα ιδιόκτητα περιουσιακά της στοιχεία έως το 2050. Το Πεδίο 1 αναφέρεται σε άμεσες εκπομπές από πηγές που ανήκουν ή ελέγχονται από την εταιρεία, ενώ το Πεδίο 2 καλύπτει τις έμμεσες εκπομπές από την παραγωγή αγορασμένης ισχύος που καταναλώνει η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή