Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco μειώνει τη διαφορά από την Apple Inc. για τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο.

Επωφελούμενη από τις τιμές του πετρελαίου που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, η Aramco είδε τις μετοχές της να εκτινάσσονται κατά 15% σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της κατασκευάστριας των iPhone, Apple, έχουν υποχωρήσει κατά 11% φέτος εν μέσω κύματος selloff στην αγορά, μειώνοντας την χρηματιστηριακή της αξία σε περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι λόγοι της εκτόξευσης

Αν και η Aramco απέχει ακόμη περισσότερο από 10% από την ανάκτηση της πρώτης θέσης, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών της ενέργειας, καθώς οι χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει αυξήσει την πιθανότητα.

«Όλοι θέλουν να προσκολλώνται στα εμπορεύματα», δήλωσε ο Μαζέν Αλ Σουνταΐρι, επικεφαλής έρευνας της Al Rajhi Capital. Με το πετρέλαιο στα 130 δολάρια το βαρέλι, τα κέρδη της Aramco — που αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα — πρόκειται να λάβουν μεγάλη ώθηση, δίνοντας στον πετρελαϊκό γίγαντα περιθώριο να αυξήσει το μέρισμά του, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Bloomberg.

Η τελευταία φορά που η Aramco κατείχε τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας ήταν για μια σύντομη περίοδο τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν από την πανδημία της Covid-19.

Καταφύγιο

Έκτοτε, η Apple ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, εκτός από αρκετές εβδομάδες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν μια απώλεια κερδών για την Apple οδήγησε στην πρώτη θέση τον κολοσσό λογισμικού που ακούει στο όνομα Microsoft.

Ωστόσο, με τους επενδυτές να αναζητούν ποιότητα σε ασταθείς αγορές, η Apple θεωρείται από ορισμένους ως ένα σχετικό καταφύγιο. Ο κατασκευαστής των iPhone έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας υψηλότατης κεφαλαιοποίησης φέτος, με την πτώση του 11% να είναι σαφώς μικρότερη από την κατακρήμνιση 19% του Nasdaq 100 Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή