Επίπεδα ρεκόρ «έπιασε» η μετοχή της Saudi Aramco, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας ο οποίος επιβεβαίωσε την σταθερά ανοδική πορεία της πετρελαϊκής ζήτησης που έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την πανδημία.

«Με την παγκόσμια ανάκαμψη που βλέπουμε σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τα προϊόντα (μας) και μάλιστα το βλέπουμε από διαφορετικές περιοχές, κυρίως της Ασίας» σχολίασε ο CEO, Αμίν Νάσερ, στέλνοντας σήμα για συνέχιση των υψηλών επιδόσεων του πετρελαϊκού κολοσσού.

Εξάλλου και με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, έχοντας κερδίσει περίπου 20% πέρυσι και οδεύοντας σταθερά προς το ταβάνι των 100 δολαρίων το βαρέλι, τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου είναι εύλογα.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις δηλώσεις Νάσερ, η μετοχή της Aramco επιδόθηκε σε ένα μίνι ράλι που την έφτασε έως και στην τιμή ρεκόρ των 40,20 ριάλ, πριν κλείσει τελικά λίγο χαμηλότερα.

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή της Aramco (που ελέγχεται σε ποσοστό 98% από το κράτος) έχει ανέβει πάνω από 10%, ακολουθώντας και την αντίστοιχη ανοδική πορεία του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Ριάντ, του Tadawul All Share index. Ο Tadawul βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του από το 2006 και είναι ο έκτος πιο κερδοφόρος χρηματιστηριακός δείκτης για τη χρονιά.

Το ζητούμενο της αύξησης της παραγωγής

Η ίδια η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της προς την κατεύθυνση του στόχου των 13 εκατ. βαρελιών ημερησίως, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2027, επισήμανε ο Νάσερ. Σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται στα 12 εκατ. βαρέλι την ημέρα. Για τον στόχο αυτό απαιτούνται επενδύσεις, κάτι που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα για τον κλάδο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Aramco, απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο πετρελαϊκός κλάδος επειδή δεν αυξάνει περισσότερο την παραγωγή για να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες, κάτι που τροφοδοτεί το ράλι των τιμών.

«Δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις» επεσήμανε, καθώς πολλές ενεργειακές εταιρείες μειώνουν τις επενδύσεις σε project ορυκτών καυσίμων, καθώς οι κυβερνήσεις πιέζουν για στροφή σε λύσεις χαμηλών ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Σαουδική Αραβία (με την Aramco) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ανάμεσα στους ελάχιστους παραγωγούς που εξακολουθούν να επενδύουν δισεκατομμύρια για επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής.

Την ίδια ώρα η ζήτηση αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον Νάσερ, η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, ήτοι περίπου στα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Διεθνείς αναλυτές περιμένουν τις ενεργειακές τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ειδικά δε, αν η κατάσταση στην Ευρώπη και στο Ουκρανικό μέτωπο εκτροχιαστεί. Αυτό προφανώς βάζει σε πλεονεκτική θέση τον σαουδαραβικό γίγαντα, όπως αναμένεται να δείξουν και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή