H ψηφιακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια, καθώς και η μελλοντική οικονομική ευημερία της Ευρώπης και των μελών της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και ειδικότερα του 5G, το οποίο αναμένεται να παραγάγει παγκόσμια οικονομική αξία 13,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2035. Αυτό είναι το κλειδί που θα καθορίσει αποφασιστικά το επίπεδο και την ποιότητα της συνδεσιμότητας που απολαμβάνουμε. Η πανδημία αποκάλυψε, άλλωστε, την κρισιμότητα της γρήγορης και αξιόπιστης συνδεσιμότητας χωρίς αποκλεισμούς, ενώ οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταραχές στο ευρωπαϊκό έδαφος ανέδειξαν, εκτός από την σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της ηπείρου – ενεργειακής και τεχνολογικής – τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας.
Το 5G έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, φέρνοντας κατακλυσμιαίες αλλαγές σε όλους τους κλάδους της αγοράς, στην λειτουργία των επιχειρήσεων και του δημοσίου, αλλά και στην καθημερινή ποιότητα της ζωής μας. Οι ταχύτητες που εξασφαλίζει επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης (latency) και, κατά συνέπεια, ξεκλειδώνουν τις πραγματικές δυνατότητες και την ασφαλή λειτουργία τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, τα BigData, την ρομποτική, οι οποίες θα καταστήσουν, με την σειρά τους, τις υποδομές μας πιο ασφαλείς, τις οικονομίες μας πιο πράσινες, τις πόλεις μας πιο έξυπνες. Μερικά μόνο παραδείγματα των δυνατοτήτων που ανοίγονται από την χρήση δικτύων 5G είναι: η απομακρυσμένη ιατρική φροντίδα, ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων, οι πράσινες λύσεις στην Βιομηχανία, η εξ αποστάσεως διαχείριση στόλων και εφοδιαστικής αλυσίδας, η τηλεκπαίδευση, ο εξορθολογισμός των γραμμών παραγωγής σε εργοστάσια, η ισότιμη συνδεσιμότητα απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών, η έξυπνη αποδοτικότητα της γεωργικής παραγωγής.
Ωστόσο, η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υστερούμε πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες παγκόσμιες οικονομικές υπερδυνάμεις αντιμετώπισης του σοβαρού ελλείμματος επενδύσεων σε υποδομές 5G σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ. Με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της 60% κάλυψης 5G δέκα χρόνια μετά την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω σε μια ολόκληρη γενιά νέων στρατηγικών τεχνολογιών που βασίζονται στο 5G. Αν κοιτάξουμε την πληθυσμιακή κάλυψη 5G διεθνώς, θα διαπιστώσουμε ότι η Νότια Κορέα βρίσκεται πάνω από το 90%, η Κίνα στο 60%, οι ΗΠΑ στο 45%, ενώ η Ευρώπη κάτω από 10%. Για να αντιληφθούμε την σημασία αυτών των αριθμών, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το οικονομικό κόστος προκειμένου η Ευρώπη να καλύψει αυτή τη διαφορά ήταν 315 δισ. ευρώ μόνο για το 2021. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το χάσμα θα ανέλθει σε πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ έως το 2032.
Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι η έλλειψη κλίμακας. Σε αντίθεση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, η αγορά της Ευρώπης είναι εν πολλοίς κατακερματισμένη, και συνεπώς ανεπαρκής να υποστηρίξει τις πολύ μεγάλες κεφαλαιακές επενδύσεις που προϋποθέτει το 5G. Αυτή η αδυναμία έντασης επενδύσεων υπονομεύει την απρόσκοπτη ανάπτυξη του 5G και, επιπλέον, έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου μας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, όπου υπάρχουν τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, πανευρωπαϊκά δραστηριοποιούνται επί του παρόντος περισσότεροι από 100 πάροχοι. Από το σχήμα αυτό προκύπτουν εταιρείες τηλεπικοινωνιών μη ισχυρές, που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα και στερούνται επενδυτικών δυνατοτήτων, γεγονός που στο τέλος της ημέρας ζημιώνει τους καταναλωτές. Χαρακτηριστική εξαίρεση αποτελεί η ελληνική αγορά, η οποία είναι συμπαγής και ώριμη για τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που ήδη πραγματοποιούνται στις υποδομές μας από ισχυρούς οργανισμούς.
Η Vodafone, τόσο στην χώρας μας όσο και πανευρωπαϊκά, επιταχύνει τις απαραίτητες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, ως προϋπόθεση για την οικονομική της ανοικοδόμηση μετά την πανδημία, τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, την αναμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, προχωράμε με ταχείς ρυθμούς επενδυτικό σχέδιο ύψους €600 εκατ., επεκτείνοντας την κάλυψη του 5G Giga Network, εγκαθιστώντας 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και διασυνδεόντας 1 εκατομμύριο κατοίκους 10 νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.
Τα κονδύλια των εθνικών προγραμμάτων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν, στην κατεύθυνση αυτή, μια εξαιρετική ευκαιρία για την πραγματοποίηση ζωτικών επενδύσεων στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, για την γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ και την Κίνα απαιτούνται γενναίες ιδιωτικές επενδύσεις, που με την σειρά τους προϋποθέτουν δέσμευση της ΕΕ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, για την διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που ευνοεί τις επενδύσεις και την καινοτομία, περιορίζει την γραφειοκρατία, αξιώνει την δίκαιη συμμετοχή των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στο κόστος ανάπτυξης και συντήρησης των δικτύων και ερμηνεύει τον ανταγωνισμό με την ευελιξία που αρμόζει στην ψηφιακή εποχή, δηλαδή με ποιοτικά και όχι ποσοτικά κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη κινδυνεύει να καταλήξει ψηφιακά εξαρτώμενη και δέσμια καιροσκοπικών αποφάσεων που αποσκοπούν στις γρήγορες αποδόσεις των επενδύσεων, εις βάρος της μακροπρόθεσμης ψηφιακής κυριαρχίας, ευημερίας και ασφάλειάς της.
Ο Χάρης Μπρουμίδης είναι Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις