Τα 120 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε η τιμή του Brent, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπώσεις που θα έχουν οι περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία στην προσφορά του πετρελαίου σε συνδυασμό με την απόφαση της χώρας να περιορίσει την εξαγωγή αργού πετρελαίου  μέσω του αγωγού CPC.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent  αυξήθηκε 5,4% στα 121,78 δολάρια το βαρέλι στις μεσημεριανές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, αφού διαμορφώθηκε στα 115,48 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα και πλησίασαν τα 140 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι κυρώσεις  στην προσφορά, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου διεθνώς.  Ωστόσο, η τιμή έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα lockdown στην Κίνα την ίδια περίοδο συνέβαλαν σε ένα βαθμό στην υποχώρηση των τιμών. 

Οι ΗΠΑ σχεδιαδάζουν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη παραμένει διχασμένη στο εμπάργκο των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου. Σήμερα μάλιστα  ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση στην Ευρώπη λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

Η Ρωσία περιόρισε την εξαγωγή στον αγωγό της Κοινοπραξίας Caspian Pipeline,  ο οποίος στέλνει αργό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές, καθώς επισκευάζει τερματικούς σταθμούς φόρτωσης που έχουν υποστεί ζημιά από τη καταιγίδα. Έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα μπορούσαν να κοπούν για δύο μήνες όσο γίνονται επισκευές.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος λόγω της πίεσης στην προσφορά. Ο Ντουγκ Κίνγκ, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund της RCMA, προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν μεταξύ 200 και 250 δολαρίων το βαρέλι φέτος. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές