Τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυτά που διαβάζουμε δεν είναι δυνατόν να είναι αληθινά – δεν είναι δηλαδή δυνατόν να ισχύει ότι Ουκρανία-Ρωσία συζητούν ήδη συμφωνία «15 σημείων», με την οποία: οι Ρώσοι θα αποχωρήσουν από τα μέρη που κατέλαβαν αυτές τις είκοσι ημέρες, η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά ουδέτερη χώρα χωρίς ξένες βάσεις και ξένους στρατούς, για την ασφάλειά της θα εγγυώνται ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία – και θα συζητηθεί, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα λυθεί, το θέμα της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Αυτά ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times που αναδημοσιεύθηκε ευρύτατα και στηριζόταν, κατά την έγκριτη εφημερίδα, σε πληροφορίες από τρία πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Δηλαδή, η ουκρανική πλευρά εμφανίζεται να αποδέχεται όλα όσα αρνιόταν πριν 20 ημέρες – οπότε αναρωτιέται κανείς γιατί έγινε ο πόλεμος. Και μάλιστα τα δέχεται η ίδια κυβέρνηση, που πολεμάει ακόμα και δεν συμβιβάστηκε, όχι κυβέρνηση «Τσολάκογλου» που συνθηκολόγησε.
Γιατί τότε τόσες χιλιάδες νεκροί, τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες, τέτοιες τρομερές καταστροφές σε πόλεις και σε υποδομές; Γιατί η Ουκρανία υποχωρεί ενώ από στιγμή σε στιγμή θα καταρρεύσει η Ρωσία, μας λένε, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν;
Βεβαίως, προηγείται η ειρήνευση και μακάρι να έρθει το συντομότερο ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αλλά, αν οι πληροφορίες ισχύουν, το ερώτημα «έπρεπε να γίνει πόλεμος για να αποσύρει η Ουκρανία την επιθετική διάταξη που ενέταξε στο σύνταγμά της το 2019, ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ;» – τίθεται. Και ταυτόχρονα είναι δυσνόητη η επιλογή των χωρών (ΗΠΑ, ΗΒ, Τουρκία) που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της: σαν να μην υπάρχουν Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δικαιώνεται δηλαδή η εισβολή Πούτιν: καθένας που έχει ισχύ δεν χρειάζεται να διαπραγματεύεται: εισβάλει και επιβάλει τη βούλησή του, ακόμα και αλλάζει σύνορα, αν τελικά η Ουκρανία αποδεχθεί την προσάρτηση Κριμαίας, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ.
Το πιθανότερο είναι να μην ισχύουν όλα αυτά, οι διαρροές προς τους Financial Times να μην ανταποκρίνονται στις προθέσεις των διαπραγματευτών αλλά να έγιναν για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων δυνάμεων, που δεν είναι μόνο η Ουκρανία και η Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι να τελειώσει αμέσως ο πόλεμος και τις αναλύσεις τις κάνουμε όταν η τραγωδία θα έχει τελειώσει.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης