Ποιος θυμάται την κόντρα της Πολωνίας με την ΕΕ και τη διαδικασία κυρώσεων που έχουν εκκινήσει οι Βρυξέλλες σε βάρος της Βαρσοβίας, για παράβαση των αρχών του κράτους-δικαίου και μη σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών; Προφανώς ελάχιστοι, καθώς από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, η Πολωνία όχι απλώς είναι αντικειμενικά κράτος «πρώτης γραμμής», αλλά έχει μετατραπεί και στην αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κι όμως, η Κομισιόν εξακολουθεί να κρατά «στον πάγο» τα 36 δισ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στην Πολωνία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ της επιβάλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως όσο δεν προχωρά στη διάλυση του πειθαρχικού σώματος που έχει ιδρύσει στο δικαστικό σώμα, με το επιχείρημα ότι αποτελεί ένα όχημα χειραγώγησης των μελών του και υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Τώρα, προέχουν άλλα…
Η ίδια η κυβέρνηση του εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), όμως, δεν δείχνει να επιδιώκει τη σύγκρουση αυτή την περίοδο – σε αντίθεση με άλλες, που δεν δίσταζε να σηκώνει… μπαϊράκι. Βλέπετε, οι εξελίξεις στην Ουκρανία όχι απλώς αξιολογούνται ως πιο σημαντικές, αλλά προσφέρουν στην ηγεσία της μεγαλύτερης από τις χώρες του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ» μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, που θα της επιτρέψει να πάρει τη ρεβάνς από το παραδοσιακό «διευθυντήριο» της ΕΕ και μάλιστα με τους όρους της.
Με απλά λόγια: Η Βαρσοβία και το PiS θεωρούν πως αυτή η κρίση μπορεί να αναδείξει τη χώρα σε «κλειδί» στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, βασικός αντίπαλος της οποίας θεωρείται προφανώς η Ρωσία και η σύμμαχός της, Λευκορωσία. Ταυτόχρονα, διαβλέποντας – ορθώς – ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην επόμενη ημέρα, οι Πολωνοί εμφανίζονται από τώρα ως το «καλό παιδί» της Συμμαχίας.
Ξενοφοβία, ποια ξενοφοβία;
Ακόμη παραπέρα, καθώς σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία (εκτιμάται ότι έχουν περάσει σε πολωνικό έδαφος σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι), θα προσπαθήσουν να αποτινάξουν από πάνω τους τη «ρετσινιά» της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που τους είχε κολλήσει με τη στάση που είχαν τηρήσει μετά την προσφυγική κρίση του 2015-’16.
Προκειμένου να πείσουν για όλα αυτά, αλλά και για την αποφασιστικότητά τους να αποτελέσουν το «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της δημοκρατίας», δεν διστάζουν να βγουν μπροστά, επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βαρσοβία προχώρησε στην πιο μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών – 45, δηλαδή η μισή δύναμη της πρεσβείας – ενώ ζητά και την αποβολή της Ρωσίας από τις τάξεις της ομάδας των G20.
Ορισμένες φορές, τραβούν το σκοινί στα άκρα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Αναμφίβολα δε, το πράττουν συνειδητά, με βάση ψυχρούς υπολογισμούς.
Στα άκρα, «οπλισμένη»
Μέχρι σήμερα, αυτό συνέβη τουλάχιστον δύο φορές: Τη μία, με την πρότασή τους να δώσουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όλα τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουν, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Και την δεύτερη, με την «ιδέα» της αποστολής νατοϊκών «ειρηνευτικών δυνάμεων» σε ουκρανικό έδαφος – κάτι που είχε υποστηρίξει πρώτος και δημοσίως ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας και του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατά την πρόσφατη μετάβασή του στο Κίεβο, εν μέσω πολέμου.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι και οι δύο πρωτοβουλίες προκάλεσαν δυσφορία στους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ – για την ώρα τουλάχιστον – έχουν απορριφθεί και από την Ουάσιγκτον. Κι αυτό διότι όλοι κατανοούν πως και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ο κίνδυνος μιας σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ θα αυξανόταν κατακόρυφα.
Επικεφαλής ενός ισχυρού μπλοκ
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και εάν οι προτάσεις αυτές δεν γίνουν δεκτές, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Κι αυτός, πέρα από τα παραπάνω, περιλαμβάνει και την αποδοχή της Πολωνίας των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ως του «μεγάλου αδελφού» από όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης – από τις τρεις Βαλτικές (Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία), μέχρι τους εταίρους της στην Ομάδα του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία), αλλά και τους «Βαλκάνιους» Ρουμανία και Βουλγαρία.
Η συγκρότηση ενός τέτοιου μπλοκ, έστω και ατύπως, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που θα αλλάξει καθοριστικά τις ισορροπίες στην Ευρώπη, ακόμη και εντός ΕΕ. Η Βαρσοβία θα μπορεί πλέον να διαπραγματεύεται από πιο ισχυρή θέση τα συμφέροντά της, φροντίζοντας να συμπίπτουν με εκείνα όλων των υπολοίπων.
Σε συγκεκριμένες δε περιπτώσεις, εφόσον διασφαλίσει και τη συμμαχία κάποιου άλλου «μεγάλου» – όπως στην περίπτωση της ατομικής ενέργειας, με τη Γαλλία – θα κάνει τη φωνή της να ακούγεται ακόμη πιο δυνατά, φέροντας σε δύσκολη θέση το Βερολίνο και τους συμμάχους του – ειδικά καθώς θα έχει και τις «πλάτες» των Αμερικανών και των Βρετανών.
Τα παλιά «γραμμάτια»
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι εκτός από τους Ρώσους και τον Πούτιν, η ιστορία έχει «κληροδοτήσει» στη σημερινή Πολωνία απλήρωτα «γραμμάτια» και σε σχέση με τη Γερμανία. Εξάλλου, και αυτή κατά καιρούς επιχείρησε να την «βιάσει», αποσπώντας εδάφη της ή μετατρέποντάς τη σε προτεκτοράτο…
Latest News
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025