Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς έπαιξε από νωρίς ουσιαστικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση λόγω της καταγωγής του.

«Πήρε πράγματι μέρος στο αρχικό στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών».

Σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υποχωρήσει για την Ουκρανία, η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους όπως ο Αμπράμοβιτς, ρωσικές εταιρείες και Ρώσους αξιωματούχους, αποκόπτοντας ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία από τη Δύση.

Η Ρωσία λέει ότι η απάντηση της Δύσης δείχνει ότι είναι παρακμιακή και απατηλή και έχει προειδοποιήσει ευθαρσώς ότι το πείραμα μετά το 1991 να κοιτάζει προς τα δυτικά έχει τελειώσει: από εδώ και στο εξής η Μόσχα θα κοιτάζει προς την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι Εβραίος και έχει ισραηλινή υπηκοότητα, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες που κέρδισαν τεράστιες περιουσίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ένας trader εμπορευμάτων που ευδοκίμησε στη μετασοβιετική αναταραχή της δεκαετίας του 1990 υπό τον τότε Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, ο Αμπράμοβιτς απέκτησε μερίδια στην εταιρεία πετρελαίου Sibneft, την εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal και την αεροπορική εταιρεία Aeroflot που αργότερα πουλήθηκαν.

Επί Πούτιν, ο Αμπράμοβιτς υπηρέτησε ως κυβερνήτης της απομακρυσμένης αρκτικής περιοχής Chukotka στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας πριν αγοράσει την Chelsea Football Club το 2003.

Η αντίδραση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, τον έχει χτυπήσει παγκοσμίως. Ο Αμπράμοβιτς έχει δεχθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βρετανία είπε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε στενή σχέση με τον Πούτιν για δεκαετίες.

Οι επαφές με τον Σρέντερ

Ο Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ νωρίτερα αυτό το μήνα στο πλαίσιο μιας αναζήτησης ειρήνης, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος. Μάλιστα, εθεάθη στο VIP σαλόνι του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ πριν πετάξει στη Μόσχα από την Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαρτίου

Ο ολιγάρχης, ο οποίος κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz, μετέφερε μαζί δύο σούπερ γιοτ αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιμάνια της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες. Πηγές είπαν στο Reuters ότι ήταν ένας από τους άλλους πλούσιους Ρώσους που θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα