Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της ΕΕ με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα φέτος. Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθύνονται προς τον στόχο, που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων cm φυσικού αερίου που προμηθεύεται επί του παρόντος από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 bcm.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ΕΕ δέχεται έντονες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει για την άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της χώρας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια απότομη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου φέτος θα πετύχει τον ίδιο στόχο με τις κυρώσεις.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ παρουσίασε τα σχέδιά της να εισάγει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια εκατοστά LNG από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου αυτόν τον μήνα, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Παράλληλα, αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα LNG που παρέχεται στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από εμπορικές συμβάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης