Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν περίπου 1 δολάριο την Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους εξέτασαν το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς πετρελαίου από τα αποθέματά τους προκειμένου να περιοριστούν οι πολύ υψηλές τιμές καθώς οι traders αντιμετώπιζαν υψηλότερο κόστος για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent.

Παρά τις μειώσεις, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI οδεύουν προς τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους σε τρεις εβδομάδες, με το Brent να οδεύει προς άλμα 10% και το WTI σε άνοδο 7% εν μέσω ευρύτερων φόβων για συρρίκνωση της προσφοράς λόγω κυρώσεων στη Ρωσία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού.

Προβλήματα στη Μαύρη Θάλασσα

Οι ανησυχίες για τον ανεφοδιασμό εντάθηκαν αφού ο τερματικός σταθμός του Caspian Pipeline Consortium (CPC) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας σταμάτησε τις εξαγωγές την Τετάρτη μετά από ζημιές που υπέστη από μια μεγάλη καταιγίδα.

Το Καζακστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει από το CPC να ξαναρχίσει την αποστολή αργού εντός ενός μηνός, αλλά πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επαναδρομολογήσει μέρος του πετρελαίου προς τα δεξαμενόπλοια στην Κασπία Θάλασσα και τους αγωγούς που καταλήγουν στη Σαμάρα της Ρωσίας και στην Κίνα.

«Είναι δύσκολο να έχουμε χαμηλά επίπεδα πετρελαίου καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μειώνονται, (και) καθώς είναι βέβαιο ότι θα έχουμε περισσότερα σοκ προσφοράς στο μέλλον», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Αντικατοπτρίζοντας την αστάθεια της αγοράς, το Intercontinental Exchange αύξησε τα επιτόκια περιθωρίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent, με τα περιθώρια να αυξάνονται κατά 19% για το συμβόλαιο του Μαΐου από την Παρασκευή, σημειώνοντας την τρίτη άνοδο φέτος και καθιστώντας το πιο ακριβό στις συναλλαγές.

Τα επιτόκια περιθωρίου μελλοντικής εκπλήρωσης αυξάνονται όταν οι αγορές είναι ασταθείς.

Βοηθώντας στη χαλάρωση των τιμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συζητούσαν μια πιθανή περαιτέρω συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου από τις αποθήκες, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές