Οι αγορές εμπορευμάτων έχουν ένα πολύ συνηθισμένο ρητό ότι «η θεραπεία για τις υψηλές τιμές είναι οι υψηλές τιμές». Σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co., η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει μόλις αρχίσει να συμβαίνει στο πετρέλαιο.

Οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση καθώς το πετρέλαιο έχει εκτιναχθεί σε περισσότερο από 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τράπεζα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία και η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Κίνα είχαν περισσότερο άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από ό,τι αυτές τις αυξημένες τιμές.

«Οι υψηλές τιμές δεν είναι σαφώς η μόνη καταστροφική δύναμη της ζήτησης στον κόσμο αυτή τη στιγμή», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Νατάσα Κανέβα.

Η JPMorgan μείωσε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και μείωσε τις προοπτικές και για τα δύο εναπομείναντα τρίμηνα κατά περίπου 500.000 βαρέλια. «Οι αναθεωρήσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, η οποία παραμένει το επίκεντρο του γεωπολιτικού σοκ», ανέφεραν οι αναλυτές.

Και προσθέτουν , ότι μετά από έναν μήνα ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιδρούν. Το αργό πετρέλαιο Brent έχει αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, φθάνοντας μια ανάσα από τα 140 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από το 2008.

Η JPMorgan ανέφερε επίσης ότι οι βασικές της υποθέσεις περιλαμβάνουν την άποψη ότι η «ακραία αποστροφή» της αγοράς πετρελαίου για το ρωσικό αργό θα υποχωρήσει. Βλέπει την παραγωγή στο ρωσικό πετρέλαιο να πέφτει στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σύγκριση με 3,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο. Και εκτιά ότι αυτό θα οδηγήσει σε μέση τιμή 114 δολαρίων το βαρέλι για το Brent το δεύτερο τρίμηνο και 101 δολαρίων για το υπόλοιπο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές