Αντιστράφηκαν οι αποδόσεις του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2016, σημάδι που, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, δείχνει τους φόβους για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας

Η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται στο 2,6361%, ενώ πτωτικά κινείται η απόδοση του 30ετούς ομολόγου στα 2,6004%, μειωμένη κατά μια μονάδα βάσης.

Είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξάνεται και ξεπερνά την απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, είχε δηλαδή συμβεί δύο χρόνια πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

Οι αναλυτές της αγοράς μελετούν και συγκρίνουν την απόδοση του 2ετούς με το 10ετούς, που παραμένει θετική, δηλαδή δεν δίνει σημάδι ανησυχίας. Η απόδοση του 2τούς ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,309% και η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,46%.

Η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε πριν από την ύφεση,καθώς οι επενδυτές επενδυτές πουλούσαν ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας και αγόραζαν μακροχρόνιους ομολογιακούς τίτλους υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την οικονομία.

«Με τη Fed να προχωράει στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η καμπύλη θα αντιστραφεί», δήλωσε ο Σεθ Καρπέντερ, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Όπως συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, οι αγορές θα συζητήσουν εάν η αντιστροφή προμηνύει ύφεση. Ένα λάθος πολιτικής που προκαλεί ύφεση είναι σαφώς πιθανό, αλλά η βάση είναι ότι μια αντιστροφή χωρίς ύφεση είναι πιο πιθανή».

Η άνοδος του πληθωρισμού, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, δημιουργεί αυξημένη νευρικότητα στην αγορά, που ανησυχεί για την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης.

Η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε από 2,15% που ήταν στις αρχές στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι πιο επιθετική όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Τα δεδομένα για την αγορά εργασίας είναι ένας οικονομικός δείκτης που χρησιμοποιεί η Fed για να διαμορφώσει τη νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου τα παρακολουθούν στενά και οι επενδυτές, οπότε αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση που θα δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές