Η HSBC έχει επανειλημμένα επιμεληθεί τις ερευνητικές δημοσιεύσεις των αναλυτών της για να αφαιρέσει τις αναφορές σε «πόλεμο» στην Ουκρανία, καθώς η βρετανική τράπεζα αντιστέκεται στην πίεση να ακολουθήσει τους αντιπάλους κλείνοντας τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι της Μόσχας αρνούνται επανειλημμένα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά πόλεμο, αποκαλώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που δικαιολογείται για λόγους αυτοάμυνας.

Όπως γράφουν οι Financial Times οι επιτροπές της HSBC που εξετάζουν όλες τις εξωτερικές δημοσιευμένες έρευνες και τις επικοινωνίες πελατών έχουν τροποποιήσει πολλές αναφορές για να απαλύνουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της λέξης «πόλεμος» σε «σύγκρουση».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλαγές στη γλώσσα είχαν προκαλέσει εσωτερική συζήτηση και έντονες καταγγελίες από κάποιο προσωπικό. Η νέα ρητορική της HSBC έρχεται σε αντίθεση με τις σαφείς αναφορές στον «πόλεμο» της Ρωσίας σε έρευνες από αντίπαλες τράπεζες όπως η UBS, η Goldman Sachs και η Deutsche Bank.

Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει και αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση που έγραφε: «Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι πηγές που επικαλείται η βρετανικοί εφημερίδα αναφέρουν ότιτο θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο επειδή η HSBC έχει περίπου 200 άτομα προσωπικό στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση είχε εισαγάγει έναν σκληρό νέο νόμο κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας, με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών.
Εσωτερικά, το προσωπικό μπορεί να είναι πιο ειλικρινές σχετικά με την κατάσταση. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει την εισβολή στην Ουκρανία σε ένα βίντεο που έγινε για τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη της τράπεζας, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το περιεχόμενό του.

Η θυγατρική της HSBC στη Ρωσία είναι ένα μικρό μέρος του τραπεζικού ομίλου, με περιουσιακά στοιχεία 89,9 δισ. ρούβλια, περίπου 900 εκατ. δολάρια, τον περασμένο Ιούνιο. Άνοιξε μια επιχείρηση λιανικής τραπεζικής στη Ρωσία το 2009, αλλά την έκλεισε δύο χρόνια αργότερα, από τότε που το γραφείο της στη Μόσχα επικεντρώθηκε στις υπηρεσίες σε πολυεθνικές και ρωσικές εταιρείες.

Η ρωσική εισβολή και οι επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας, ώθησαν τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Goldman Sachs, να ανακοινώσουν την απόσυρσή τους από τη Ρωσία.

Η HSBC έχει δεχθεί πιέσεις να ακολουθήσει το παράδειγμά τους από μέλη του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων μελών της επίλεκτης επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών. Όμως, ενώ έχει δηλώσει ότι εφαρμόζει πλήρως τις κυρώσεις και δεν θα αναλάβει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, δεν έχει φύγει από τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή