Ρωσικό πλούτος, που ανέρχεται σε 213 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τράπεζες της Ελβετίας.

Η Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών (SBA) υπολόγισε ότι οι τράπεζες διατηρούν από 150 δισεκατομμύρια έως 200 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (213 δισεκατομμύρια δολάρια) χρήματα Ρώσων πελατών σε λογαριασμούς offshore.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτό καταδεικνύει ότι η έκταση των συναλλαγών των πλούσιων Ρώσων με τράπεζες στην Ελβετία είναι πολύ πιο εκτεταμένη από αυτή που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η αποκάλυψη της SBA είναι σπάνια για την Ελβετία, η οποία έχει απορρίψει πολλά προηγούμενα αιτήματα για κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, αλλά πρόσφατα έκανε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ανακοινώνοντας κυρώσεις στα ρωσικά κεφάλαια.

Ακόμα σκληρότερα μέτρα

Μάλιστα, στη χώρα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση, με τον Mattea Meyer, συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, να ζητά άμεση δέσμευση των κεφαλαίων που ανήκουν σε Ρώσους κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του.

Ένα μέρος ανήκει σε ολιγάρχες πιστούς στο Κρεμλίνο. Τα χρήματα και η δραστηριότητά τους… βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελβετία «πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει τις στρόφιγγες των χρημάτων”.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομίας είπε ότι δεν είχε ουσιαστικές εκτιμήσεις για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς συγκεντρώνει αναφορές από τράπεζες που αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη λίστα κυρώσεων από την Ελβετία.

Ακόμα περισσότερα

Η SBA τόνισε ότι το εκτιμούμενο ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων στην Ελβετία, η οποία έχει θεωρηθεί από γενιές πλούσιων ατόμων από όλο τον κόσμο ως ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν «περιορισμένα» ανοίγματα στη Ρωσία, με τη μεγαλύτερη UBS να λέει ότι το άμεσο άνοιγμα 634 εκατομμυρίων δολαρίων είχε περικοπεί από το τέλος του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Thomas Gottstein την Τρίτη δήλωσε ότι περίπου το 4% των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας για πλούσιους πελάτες ανήκουν σε Ρώσους, που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το καθαρό πιστωτικό άνοιγμα των 848 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην ετήσια έκθεση της Credit Suisse.

Αν και η τράπεζα δεν έχει παράσχει επικαιροποιημένο απολογισμό, διαχειρίστηκε 827 δισεκατομμύρια φράγκα στις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσίας της στο τέλος του 2021, επομένως το 4% θα ανέρχεται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με Ρώσους πελάτες.

Η UBS και ο τρίτος μεγαλύτερος εισηγμένος δανειστής της Ελβετίας, Julius Baer αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν για Ρώσους πελάτες, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ralph Hamers ανέφερε ότι οι κυρώσεις κρατούν απασχολημένη τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

«Νέες λίστες βγαίνουν κάθε βράδυ», είπε, προσθέτοντας ότι η UBS προσπαθεί να θωρακιστεί όχι μόνο έναντι της τρέχουσας συμμόρφωσης αλλά και έναντι του κινδύνου μελλοντικών κυρώσεων.

Οι κυρώσεις

Η Ελβετία απαγορεύει τις συναλλαγές με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, υιοθετεί τα μέτρα της ΕΕ που αφορούν το σύστημα SWIFT και μπλοκάρει ορισμένες εξαγωγές προς τη Ρωσία. Το τελευταίο αυτό μέτρο αφορά προϊόντα που «θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας», εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην αεροπορική και τη διαστημική βιομηχανία, καθώς και κάποια αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση έλαβε επίσης μέτρα για να μπορεί να δέχεται γρήγορα Ουκρανούς πρόσφυγες, ενεργοποιώντας ένα καθεστώς ειδικής προστασίας που τους επιτρέπει να λάβουν δικαίωμα διαμονής στην Ελβετία χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε κανονική διαδικασία ασύλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή