Μερικές εταιρείες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, οι οποίες πρωτοστατούν στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αποφασίζουν να τηρήσουν διαφορετική στάση βάζοντας σε πρώτο πλάνο το άμεσο δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Μια από αυτές, είναι ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος λιανικής Auchan με έδρα το Croix της Γαλλίας με έσοδα το 2020 περί τα 31,6 δισ. ευρώ. Η Auchan σχεδιάζει να διατηρήσει την παρουσία της στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche την Κυριακή, προτρέποντας την Ουκρανία να ζητήσει μποϊκοτάζ της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Auchan, η οποία έχει περίπου 30.000 προσωπικό, 231 καταστήματα και δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία, έχει ήδη επικριθεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την παραμονή της στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο CEO της Auchan, Ιβ Κλοντ, είπε ότι φοβάται μήπως η εταιρεία χάσει τα περιουσιακά της στοιχεία ή εκθέσει τους τοπικούς διαχειριστές της σε πιθανά νομικά προβλήματα εάν αποχωρήσει από τη Ρωσία.

Η εταιρεία θα παραμείνει επίσης στην Ουκρανία, όπως είπε ο Κλοντ, όπου τα 43 σούπερ μάρκετ και οι περίπου 6.000 εργαζόμενοί της, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που επλήγησαν από τον πόλεμο, λειτουργούσαν υπό «ακραίες συνθήκες».

«Το πιο σημαντικό στα μάτια μας είναι να διατηρήσουμε τους υπαλλήλους μας και να διασφαλίσουμε την πρωταρχική μας αποστολή, που είναι να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τους πληθυσμούς αυτών των δύο χωρών», είπε ο Κλοντ..

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό»

Σε σχετική ανάρτησή της στον εταιρικό ιστότοπό της, η γαλλική εταιρεία αναφέρει ότι θα παραμείνει πιστή σε έναν «λαό που δεν έχει προσωπική ευθύνη για την πυροδότηση αυτού του πολέμου. Η εγκατάλειψη των εργαζομένων μας, των οικογενειών τους και των πελατών μας δεν είναι η επιλογή που έχουμε κάνει. Όπως μας υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «δεν είμαστε σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό».

Πρόσθεσε επίσης ότι το κλείσιμο των δραστηριοτήτων της θα ήταν μια «προμελετημένη πτώχευση», που θα οδηγούσε σε απαλλοτρίωση της επιχείρησής της «που θα ενίσχυε το ρωσικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα».

Πάντως η στάση αυτή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως στην Πολωνία όπου διοργανώνονται κινητοποιήσεις σε καταστήματά της.

Εντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή