Τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με το ύψος της κρατικής βοήθειας που θα λάβουν οι πληττόμενες, λόγω των κυρώσεων, επιχειρήσεις της Ευρώπης κατέβασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η κυρία Βεστάγκερ, σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters, υποστήριξε πως υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο μέγεθος του καθολικού πλήγματος που δέχτηκε ο επιχειρηματικός κόσμος κατά την πανδημία, λόγω των γενικευμένων lockdown από τα κράτη μέλη και της ζημιάς που καταγράφουν τώρα κάποιες επιχειρήσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Επομένως είναι απίθανο να έχουν πρόσβαση σε μια ανάλογη δεξαμενή κρατικής βοήθειας ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι ακόμη νωρίς, αλλά δεν νομίζω (πως θα λάβουν ανάλογα χρήματα)» εξήγησε η Δανή αντιπρόεδρος, στην ερώτηση που δέχτηκε για το αν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα καταλήξουν να διοχετεύσουν τρισεκατομμύρια ευρώ στις πληττόμενες, λόγω των κυρώσεων, επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε σε χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις της Ένωσης να διεκδικήσουν έως και 400.000 ευρώ κρατικής βοήθειας, όπως και αποζημίωση έως 30% του αυξημένου ενεργειακού κόστους που τις επιβαρύνει.

Συγκριτικά, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της πανδημίας, η Κομισιόν είχε επιτρέψει τη ροή άνω των 3 τρισ. ευρώ σε κρατική βοήθεια προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που ενέκρινε από το 2020. Η χαλάρωση των συγκεκριμένων μέτρων δεν πρόκειται να παραταθεί περαιτέρω, ξεκαθάρισε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανακοινώνοντας πως το προσωρινό πλαίσιο λόγω της πανδημίας θα τερματιστεί στα μέσα της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ