Οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. που επηρεάζονται δυσμενώς από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούν να διεκδικήσουν κρατική βοήθεια έως 400.000 ευρώ, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιήλθε στα χέρια του πρακτορείου Reuters.

Συγκεκριμένα εταιρείες του αγροτικού κλάδου και της αλιείας θα λάβουν έως 35.000 ευρώ σε άμεσες επιδοτήσεις, φορολογικά πλεονεκτήματα και εγγυήσεις, αναφέρει το έγγραφο.

Οι εταιρείες που έχουν πληγεί από τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να λάβουν βοήθεια, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των λειτουργικών δαπανών τους μέχρι το μάξιμουμ ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας θα μπορούν να κάνουν αίτηση για κρατική εγγύηση για τη δανειοδότηση τους, για έως το 15% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου τους κατά τις τρεις τελευταίες λογιστικές περιόδους ή για το 50% του ενεργειακού κόστους μέσα σε ένα χρόνο.

Η εγγύηση θα περιορίζεται σε ένα διάστημα έξι ετών και θα καλύπτει μόνο επενδύσεις ή δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Οι εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας θα μπορούν επίσης να κάνουν αίτηση για επιδοτούμενα δάνεια.

Η χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να υποστηριχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις που κλονίζονται από τις κυρώσεις και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και δύο χρόνια πριν, με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των αγορών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Όμως, αναγκαστικά επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της νέας κρίσης που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ενεργειακή ασφάλεια 

Το σχέδιο θα συζητηθεί πιθανότατα κατά την επικείμενη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στην οποία αναπόφευκτα η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κρίση του πολέμου και τις πολλαπλές συνέπειες του. Άλλωστε σημείο κλειδί για την επιβάρυνση επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών παραμένει το υψηλό ενεργειακό κόστος και η θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, που εξαρτάται υπερβολικά από τις ρωσικές ροές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι για την ενεργειακή ενίσχυση της Ένωσης αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Βέβαια, οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου ήδη από φέτος, όμως δεδομένου πως ο χειμώνας τελειώνει σιγά-σιγά, η συζήτηση θα περιστραφεί και στην από τώρα προετοιμασία της επόμενης χειμερινής περιόδου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Κομισιόν έχει υποστηρίξει πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να φροντίζουν εγκαίρως να αποκαθιστούν έως και το 90% των αποθεμάτων τους σε φυσικό αέριο πριν από τον χειμώνα. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται ενδεικτικά μόλις στο 26%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης