Σημαντική αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, με το Νέο Δελχί να επωφελείται από τις δελεαστικές προσφορές της Μόσχας λόγω του αμερικανικού εμπάργκο και εν γένει των δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται άτομα με γνώση των εξελίξεων στον κλάδο, η Κίνα – που ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου – αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τις γενναίες εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία, αγοράζοντας περισσότερο πετρέλαιο. Κάτι που πάντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για το εν λόγω ορυκτό καύσιμο στο μέλλον.

Εκπτώσεις

Κίνα και Ινδία, δύο μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εκτόξευση των τιμών του αργού, που παρά τις διακυμάνσεις εξακολουθούν να είναι περίπου 80% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Πιστεύουμε ότι η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Ινδία θα προχωρήσουν σε αγορά ρωσικού αργού με μεγάλη έκπτωση», δήλωσε στο CNBC ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής για το πετρέλαιο στην εταιρεία Kpler, κάτι που θα οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εν λόγω χωρών από τη μία, και κρατών και ενεργειακών κολοσσών που αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο, από την άλλη.

Λόγω των κυρώσεων, η Ρωσία έχει «ξεμείνει» με υπερβολικά υψηλές αδιάθετες ποσότητες αργού πετρελαίου.

«Περιορισμένη απορρόφηση»

«Το αργό της Ρωσίας από τα Ουράλια προσφέρεται με εκπτώσεις ρεκόρ αλλά η απορρόφηση είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής, με τους ασιατικούς εισαγωγείς πετρελαίου ως επί το πλείστον να παραμένουν συνδεδεμένοι με παραδοσιακούς προμηθευτές στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική», ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στις 17 Μαρτίου. Το αργό των Ουραλίων είναι το κύριο μείγμα πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία.

Ο ΔΟΕ θεωρεί πιθανό από τις αρχές Απριλίου να «παγώσει» η εξαγωγή ακόμα και τριών εκατομμυρίων βαρελιών ρωσικού πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που θα μπορούσε να αυξηθεί αν κλιμακωθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μερικές εταιρείες εμπορίας πετρελαίου – όπως η Glencore και η Vitol – προσέφεραν εκπτώσεις 30 και 25 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες για το ρωσικό πετρέλαιο από τα Ουράλια, δήλωσε στο CNBC η Έλεν Γουόλντ, πρόεδρος της Transversal Consulting.

Ινδία

Την ίδια στιγμή, ενώ έως τώρα τα φορτία ρωσικού αργού στην Ινδία ήταν «αρκετά σπάνια», με 12 εκατομμύρια βαρέλια να έχουν παραδοθεί ολόκληρο το 2021, από τις αρχές Μαρτίου πέντε φορτία ρωσικού πετρελαίου – περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια – έχουν αναχωρήσει με προορισμό την Ινδία, όπου πρόκειται να εκφορτωθούν στις αρχές Απριλίου.

Πρόκειται για περίπου τη μισή ποσότητα που έφτασε στην Ινδία από τη Ρωσία ολόκληρο το 2021.

Κίνα

Αναλυτές που επικαλείται το CNBC αναμένουν ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα αναζητήσει επίσης πετρέλαιο με έκπτωση από τη Ρωσία.

Ο ασιατικός γίγαντας είναι ήδη ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, αποκτώντας κατά μέσο όρο 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως το 2021, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ