Project Syndicate

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη, αναγκάζοντας την Ινδία να επανεκτιμήσει τις στρατηγικές της για την ασφάλεια και την οικονομία. Η οικονομία της Ινδίας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, με ΑΕΠ 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από την Κίνα (27 τρισεκατομμύρια δολάρια) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (23 τρισεκατομμύρια δολάρια). Σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ΑΕΠ της ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την καθιστά την έκτη μεγαλύτερη οικονομία, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά το οικονομικό μέγεθος της Ινδίας δεν έχει μεταφραστεί σε ανάλογη στρατιωτική δύναμη. Μέρος του προβλήματος είναι η απλή γεωγραφία. Ο Μπίσμαρκ υποτίθεται είπε ότι οι ΗΠΑ συνορεύουν από δύο πλευρές με αδύναμους γείτονες και από τις δύο πλευρές με ψάρια. Η Ινδία, ωστόσο, δεν απολαμβάνει τέτοια υπέροχη απομόνωση. Από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε, βρίσκεται αντιμέτωπη στα δυτικά της σύνορα με το Πακιστάν, έναν πολύ οπλισμένο, χρόνια εχθρικό γείτονα.

Πιο πρόσφατα, ο βόρειος γείτονας της Ινδίας, η Κίνα, έγινε επίσης επιθετικός, αποκηρύσσοντας το εδαφικό status quo, καταλαμβάνοντας αμφισβητούμενη γη στα Ιμαλάια, διεκδικώντας εδάφη στα ανατολικά και δημιουργώντας μια μεγάλη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας. Ετσι, η Ινδία μπορεί να έχει ψάρια για τους γείτονές της κατά μήκος της μεγάλης χερσονήσου της, αλλά στη στεριά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας σε δύο μέτωπα.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα του μεγέθους της αγοράς. Η αγορά κατανάλωσης της μεσαίας τάξης της Ινδίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι υποδηλώνει το ΑΕΠ επειδή πολλοί έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη. Στην πραγματικότητα, το πραγματικό μέγεθος της καταναλωτικής αγοράς της Ινδίας είναι λιγότερο από 1 τρισ. δολάρια, πολύ μικρότερο από αυτό της Κίνας και ακόμη μικρότερο σε σχέση με την πιθανή παγκόσμια εξαγωγική αγορά των σχεδόν 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εύρεση μιας διεξόδου από αυτήν την κατάσταση θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια. Προφανώς, η Ινδία θα χρειαστεί να εξαρτάται λιγότερο από τη Ρωσία για προμήθειες όπλων. Πιο διακριτικά, θα χρειαστεί να αυξήσει τους αμυντικούς πόρους της ενθαρρύνοντας ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και μεγιστοποιώντας την αξία των στρατιωτικών δαπανών. Η Ινδία πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με την τρέχουσα κατάστασή της ως μεσαίας δύναμης. Με την πάροδο του χρόνου, η ταχεία και διαρκής οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να κάνει την Ινδία μεγαλύτερη δύναμη. Μέχρι τότε, πρέπει να ξεπεράσει την ψευδαίσθηση του μεγέθους και να συμφιλιωθεί με τις στρατηγικές πραγματικότητες.

Ο Αρβίντ Σουμπραμανιάν είναι εταίρος στο Brown University και στο Center for Global Development.

Ο Τζος Φέλμαν είναι διευθυντής στην JH Consulting.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα