Project Syndicate
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη, αναγκάζοντας την Ινδία να επανεκτιμήσει τις στρατηγικές της για την ασφάλεια και την οικονομία. Η οικονομία της Ινδίας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, με ΑΕΠ 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από την Κίνα (27 τρισεκατομμύρια δολάρια) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (23 τρισεκατομμύρια δολάρια). Σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ΑΕΠ της ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την καθιστά την έκτη μεγαλύτερη οικονομία, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά το οικονομικό μέγεθος της Ινδίας δεν έχει μεταφραστεί σε ανάλογη στρατιωτική δύναμη. Μέρος του προβλήματος είναι η απλή γεωγραφία. Ο Μπίσμαρκ υποτίθεται είπε ότι οι ΗΠΑ συνορεύουν από δύο πλευρές με αδύναμους γείτονες και από τις δύο πλευρές με ψάρια. Η Ινδία, ωστόσο, δεν απολαμβάνει τέτοια υπέροχη απομόνωση. Από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε, βρίσκεται αντιμέτωπη στα δυτικά της σύνορα με το Πακιστάν, έναν πολύ οπλισμένο, χρόνια εχθρικό γείτονα.
Πιο πρόσφατα, ο βόρειος γείτονας της Ινδίας, η Κίνα, έγινε επίσης επιθετικός, αποκηρύσσοντας το εδαφικό status quo, καταλαμβάνοντας αμφισβητούμενη γη στα Ιμαλάια, διεκδικώντας εδάφη στα ανατολικά και δημιουργώντας μια μεγάλη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας. Ετσι, η Ινδία μπορεί να έχει ψάρια για τους γείτονές της κατά μήκος της μεγάλης χερσονήσου της, αλλά στη στεριά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας σε δύο μέτωπα.
Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα του μεγέθους της αγοράς. Η αγορά κατανάλωσης της μεσαίας τάξης της Ινδίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι υποδηλώνει το ΑΕΠ επειδή πολλοί έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη. Στην πραγματικότητα, το πραγματικό μέγεθος της καταναλωτικής αγοράς της Ινδίας είναι λιγότερο από 1 τρισ. δολάρια, πολύ μικρότερο από αυτό της Κίνας και ακόμη μικρότερο σε σχέση με την πιθανή παγκόσμια εξαγωγική αγορά των σχεδόν 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εύρεση μιας διεξόδου από αυτήν την κατάσταση θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια. Προφανώς, η Ινδία θα χρειαστεί να εξαρτάται λιγότερο από τη Ρωσία για προμήθειες όπλων. Πιο διακριτικά, θα χρειαστεί να αυξήσει τους αμυντικούς πόρους της ενθαρρύνοντας ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και μεγιστοποιώντας την αξία των στρατιωτικών δαπανών. Η Ινδία πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με την τρέχουσα κατάστασή της ως μεσαίας δύναμης. Με την πάροδο του χρόνου, η ταχεία και διαρκής οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να κάνει την Ινδία μεγαλύτερη δύναμη. Μέχρι τότε, πρέπει να ξεπεράσει την ψευδαίσθηση του μεγέθους και να συμφιλιωθεί με τις στρατηγικές πραγματικότητες.
Ο Αρβίντ Σουμπραμανιάν είναι εταίρος στο Brown University και στο Center for Global Development.
Ο Τζος Φέλμαν είναι διευθυντής στην JH Consulting.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο