Έρευνα για τη χαρτογράφηση των θεμάτων διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος Τεχνολογίας και Καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο, θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του Elevate Greece, της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας, και Καινοτομίας.

Το οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που περιλαμβάνει νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανικές επιχειρήσεις, και ερευνητικούς οργανισμούς, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα. Κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης (scale-up), και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των οργανισμών του οικοσυστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό (ΑΔ), οι πρακτικές διοίκησης ΑΔ, και η κουλτούρα των εταιρειών που το απαρτίζουν.

Ενδεικτικά, έρευνες δείχνουν ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις με ικανότητες διοίκησης ΑΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), ενώ συχνά αποτυγχάνουν σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους εξαιτίας έλλειψης ταλέντων ή δεξιοτήτων, παρότι διέθεταν καινοτόμες ιδέες ή προϊόντα.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ., Ισραήλ – High-Tech Human Capital Report), δεν υπάρχει μελέτη που να χαρτογραφεί θέματα διοίκησης ΑΔ στο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από τετραμελή ομάδα εργασίας που αποτελούν οι: Άγγελος Αλεξόπουλος, πρόεδρος Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου ΑΔ, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Xρύσανθος Δελλαρόκας, αντιπρόεδρος ΤΕΣ ΑΔ, Καθηγητής Διοίκησης Shipley, Πανεπιστήμιο Βοστώνης, Ιωάννης Νικολάου, καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Τασούλης, αναπλ. καθηγητής Διοίκησης ΑΔ, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μέλος ΤΕΣ ΑΔ.

Στόχοι της έρευνας είναι:

• Αποτύπωση των εφαρμοζόμενων πρακτικών διοίκησης ΑΔ

• Σύνδεση των πρακτικών με τα οργανωσιακά αποτελέσματα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ευρύτερα

• Διάχυση καλών πρακτικών στις επιχειρήσεις και υποστήριξη της δημόσιας πολιτικής.

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας: «Σε συνεργασία με το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναβάθμισης Δεξιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος. Η συμμετοχή σας στο ερωτηματολόγιο είναι σημαντική καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κατεξοχήν παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης, και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive