Ορατός είναι ο κίνδυνος ύφεσης της γερμανικής οικονομίας λόγω του πολέμου και της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τις ρωσικές ενεργειακές ροές. Την προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνει η σημερινή έκθεση του έγκριτου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που συνιστά ουσιαστικά το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι (υψηλές) ενεργειακές τιμές αλλάζουν δραστικά τις οικονομικές προοπτικές» προειδοποιεί η έκθεση κάνοντας λόγο «για αξιοσημείωτο ρίσκο» για την επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμη και την υποχώρηση της σε επίπεδα ύφεσης, παράλληλα με την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Πραγματικά, το συμβούλιο προχώρησε σε μια δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του θεωρώντας πως, υπό τα νέα δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση από το 4,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του.

Η έκθεση εξηγεί πως ο πόλεμος εκτροχίασε τις ελπίδες πως η γερμανική οικονομία θα αποτινάξει την αρνητική επίδραση της πανδημίας και θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Κι αυτό διότι η εξαγωγική μηχανή της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ενίσχυση της πίεσης που καταγράφεται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις πρώτων υλών. «Ο πόλεμος προσθέτει επιπλέον πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που δοκιμάζονταν ήδη από την πανδημία. Την ίδια ώρα, οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο που έχουν ανέβει σημαντικά, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και την ατομική κατανάλωση».

Πίεση στις τιμές και στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το πάνελ «βλέπει» περαιτέρω άνοδο του δείκτη από το 3,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη στο 3,6%, καθώς το ράλι στις τιμές των commodities πυροδοτεί ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και τρόφιμα.

Εξάλλου, το οικονομικό συμβούλιο επισημαίνει πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαρκής απειλή της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άρα και τη Γερμανία, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση πολλών επιχειρήσεων στη χώρα.

Στον κίνδυνο αυτό είχε σταθεί προ ημερών σε ομιλία του στη Βουλή και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην προσπάθεια του να εξηγήσει γιατί η Γερμανία δεν υποστηρίζει ένα πιθανό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, καθώς αυτό θα βύθιζε τη γερμανική αλλά και ευρύτερα την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.

«Η Γερμανία θα πρέπει να πράξει άμεσα ότι είναι δυνατό για να λάβει προληπτικά μέτρα κατά της αναστολής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία» προειδοποιεί το οικονομικό συμβούλιο.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Πραγματικά, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση με βάση το υπάρχον σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τριών σταδίων, για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την πρώτη αυτή προειδοποίηση κάλεσε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, καθώς… κάθε κιλοβατώρα μετράει!

Το δεύτερο επίπεδο του σχεδίου σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση. Και στο τρίτο επίπεδο λαμβάνονται μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε δελτίο καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή