«Έγκαιρη προειδοποίηση» ότι η χώρα μπορεί να οδεύει σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την επάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου, εξέδωσε την Τετάρτη η Γερμανία, προσθέτοντας ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Γερμανίας, η έγκαιρη προειδοποίηση είναι το πρώτο από τα τρία στάδια.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι προμήθειες προστατεύονται προς το παρόν και ότι η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις ροές προσφοράς με τους φορείς της αγοράς.

«Παρόλα αυτά, πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας. Με τη δήλωση του επιπέδου έγκαιρης προειδοποίησης, έχει συγκληθεί ομάδα κρίσης», ανέφερε ο Χάμπεκ. Είπε επίσης, ότι  η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει μέλη του υπουργείου του, τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση “ώστε – εάν χρειαστεί – να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού”.

O Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε έκκληση και προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας;

Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου. Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή