Μπορεί η Ρωσία, να κατάφερε και την Τρίτη να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της σε ξένο νόμισμα, ωστόσο η «δύσκολη ημερομηνία» σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η 4η Απριλίου. Την ημέρα εκείνη λήγουν ευρωομόλογα συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μόσχα, απαντώντας σε αυτό που αποκαλεί «οικονομικό πόλεμο» με τη Δύση ανακοίνωσε ότι προσφέρει ρούβλια αντί για δολάρια, προκειμένου να επαναγοράσει τα ευρωομόλογα που λήγουν την επόμενη Δευτέρα.

Δεν έχει γίνει σαφές αν οι κάτοχοι ομολόγων θα αναγκάζονταν να δεχτούν ρούβλια εάν απέρριπταν την προσφορά, κάτι το οποίο θα παραβίαζε τους όρους του ομολόγου και θα έφερνε εκ νέου τη Ρωσία μπροστά στον κίνδυνο να χρεοκοπήσει για πρώτη φορά μέσα σε έναν αιώνα.

Οι πιστωτές είπαν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ρώσους κατόχους που αντιμετωπίζουν τώρα περιορισμούς στη λήψη πληρωμών σε δολάρια.

«Πρόκειται για δημοπρασία και όχι τελική απόφαση ότι αυτά τα ομόλογα θα πληρωθούν σε ρούβλια. Ίσως, οι ρωσικές αρχές θέλουν να μετρήσουν την προθυμία των επενδυτών να δεχτούν πληρωμή σε ρούβλια» είπε ο αναλυτής της Seaport Global, Χιμανσού Πορβάλ.

Από την πλευρά του ο Τιμ Ας της BlueBay Asset Management, υποστήριξε ότι η κίνηση ήταν μέρος της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας «για να αποτρέψουν την χρεοκοπία και να σταθεροποιήσουν τις αγορές και το ρούβλι». Υπογράμμισε επίσης, ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των Ηνωμένων Πολιτειών (OFAC), το οποίο επιβάλλει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, «πρέπει να καταστήσει σαφές» ότι δεν θα παρατείνει την προθεσμία της 25ης Μαΐου για τα άτομα ή τις οντότητες των ΗΠΑ να λάβουν πληρωμές για ρωσικά κρατικά ομόλογα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε στη δήλωσή του την Τρίτη ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να υποβάλουν αιτήματα για την πώληση των συμμετοχών τους στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού μέχρι την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 14:00 GMT.

Τα ευρωομόλογα θα αγοραστούν σε τιμή ισοδύναμη με το 100% της ονομαστικής τους αξίας, ανέφερε.

Ένας διαχειριστής κεφαλαίων είπε ότι η προσφορά του υπουργείου μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους Ρώσους επενδυτές να εξασφαλίσουν πληρωμές, επειδή το Euroclear, ένα διεθνές σύστημα διακανονισμού, εμπόδιζε τις πληρωμές σε δολάρια στο ρωσικό σύστημα εκκαθάρισης.

«Όλοι θέλουν δολάρια αυτήν τη στιγμή – εντός και εκτός Ρωσίας – επομένως θα υποθέσω ότι μόνο οι τοπικοί κάτοχοι και οι τοπικές τράπεζες που έχουν προβλήματα με κυρώσεις θα κάνουν χρήση αυτής της πράξης», δήλωσε ο Kaan Nazli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman, η οποία πρόσφατα μείωσε την έκθεσή της στο ρωσικό δημόσιο χρέος.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αποπληρωμή τοκομεριδίων ύψους 102 εκατ. δολαρίων για ευρωομόλογο που λήγει το 2035. Τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD) της χώρας, αν και δεν διευκρινίστηκε εάν η πληρωμή προς τους ξένους ομολογιούχους έχει διεκπεραιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο σε ανακοίνωση του δήλωσε πως κάλυψε «πλήρως» τις υποχρεώσεις της με βάση τους όρους του ομολόγου.

Ρούβλι και για φυσικό αέριο

Σήμερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επέμεινε στην κυβερνητική θέση να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια από τους Δυτικούς.  Την απόφαση αυτή είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass,  πως «οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη δεν θα δεχτεί τον εκβιασμό του Κρεμλίνου – Το σχέδιο Β

Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει δωρεάν αέριο» και σημείωσε ότι με τη μετάβαση στην πληρωμή σε ρούβλια, στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν αλλάζει.

«Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τη Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας, την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom να λάβουν τα σχετικά μέτρα έως τις 31 Μαρτίου, ώστε να αλλάξει το νόμισμα πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Αμπράμοβιτς στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Περσκόφ τόνισε πως ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία. «Ο Αμπράμοβιτς εμπλέκεται σε κάποιες επαφές μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς και δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας».

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι παρών από τη ρωσική πλευρά στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή