Σοβαρό παραμένει το ρίσκο σοβαρής διαταραχής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε. λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει σε ανακοινωθέν του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την επόπτευση των σχετικών κινδύνων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το συμβούλιο του ESRB συνεδρίασε, παρουσία και έτερων αρμοδίων οργάνων από τις κεντρικές τράπεζες και τα αρμόδια εποπτικά συμβούλια της Ευρώπης, έχοντας ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αυξημένη αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει, θέτοντας επί τάπητος πολλαπλά σενάρια ρίσκου.

Τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν πως «το ρίσκο απότομων διορθώσεων στις τιμές των assets παραμένει πολύ σοβαρό», γεγονός που θα πρέπει να κρατά σε εγρήγορση τις αρμόδιες αρχές σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Βέβαια, επεσήμανε πως μέχρι τώρα η διόρθωση στις αγορές είναι ελεγχόμενη, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασκηθεί πολύ σοβαρές πιέσεις στο σύστημα και οι επιπτώσεις για τις τράπεζες της Ε.Ε. –η κερδοφορία των οποίων είχε αναρρώσει σε προπανδημικά επίπεδα- να είναι περιορισμένη. Όμως, προειδοποίησε πως ο βαθμός κινδύνου για ένα σοβαρό συστημικό πλήγμα έχει αυξηθεί σημαντικά, στο υψηλότερο σημείο από το ξέσπασμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη συμφώνησαν πως ο πόλεμος θα έχει επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τα επίπεδα επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, θα προσθέσει επιπλέον πίεση στον πληθωρισμό λόγω του ράλι στις τιμές των commodities και θα προκαλέσει νέες διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Το μείγμα αυτό δε, θα επηρεάσει αναγκαστικά και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.

Παράλληλα στάθηκε και στον παράγοντα του αυξημένου κινδύνου από κυβερνοεπιθέσεις. Συγκεκριμένα εξέφρασε «πολύ σοβαρές ανησυχίες» για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω του ρίσκου της αύξησης των επιθέσεων από χάκερς, όπως και της αύξησης της σοβαρότητας των επιθέσεων αυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή