Νέα άλμα κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σαράντα χρόνια και κρατώντας ζωντανή την πίεση που δέχεται η Federal Reserve να επιταχύνει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ο συγκεκριμένος πληθωριστικός δείκτης, εξάλλου, είναι από τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η Fed για τη διαμόρφωση των αποφάσεων της.

Συγκεκριμένα, ο γενικός PCE ανήλθε σε 6,4% αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1982.

Ο δομικός δείκτης εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από το 5,2% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο. Με τον τρόπο αυτό εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 1983.

Η άνοδος των τιμών περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,2% για το μήνα έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 0,5%. Το δε, διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%.

Η συνεχιζόμενη επιτάχυνση στα επίπεδα του πληθωρισμού εντείνουν την ανησυχία όχι μόνο για την πορεία του δείκτη, αλλά και το πόσο επίμονα θα συντηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η εξέλιξη αυτή προφανώς ενισχύει την πίεση που δέχεται η Fed να προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινήσεις, με διαδοχικές και μάλιστα υψηλότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Αν η έκθεση για την απασχόληση το Μάρτιο, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή, δείξει μια θετική πορεία βελτίωσης της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, τότε θεωρείται βέβαιο πως «κλειδώνει» μια υψηλή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% στο επόμενο συμβούλιο, το Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής