Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θέσουν «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν «ταχεία επιτάχυνση» στις αγορές της. Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.
«Δελεασμένη» από τις σημαντικές εκπτώσεις που πρόσφερε η Ρωσία μετά τις κυρώσειςπου της επιβλήθηκαν από τη Δύση, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου από την εισβολή στην Ουκρανία, έναντι 16 εκατ. βαρελιών ολόκληρο το 2021.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ινδία και Κίνα επωφελούνται από το φθηνό ρωσικό αργό
«Οι φίλοι δεν βάζουν κόκκινες γραμμές», είπε στους δημοσιογράφους ο Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για Διεθνή Οικονομικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία κλήθηκαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από «έναν αναξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας, παρά τις αυξανόμενες αγορές από τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, οι ρωσικές προμήθειες είναι πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά το κόστος και ζωτικής σημασίας για την Ινδία καθώς αντιμετωπίζει έναν ισχυρότερη κινεζικό στρατό.
Ο Σινγκ ανέφερε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ινδία να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά και αμυντικά της εφόδια.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ινδία να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, όπως συμβαίνει και με τους αμυντικούς πόρους για ένα διάστημα. Αλλά δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επί του παρόντος στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που δεν θα θέλαμε να δούμε είναι μια ταχεία επιτάχυνση των εισαγωγών της Ινδίας από τη Ρωσία, καθώς αφορά την ενέργεια ή άλλες εξαγωγές που επί του παρόντος απαγορεύονται από εμάς ή από άλλες παραμέτρους του καθεστώτος διεθνών κυρώσεων».
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να δουν τους συμμάχους τους να βοηθούν στην αναζωπύρωση του ρούβλι, το οποίο έπεσε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά έχει ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε συγκεκριμένα, «δεν θα θέλαμε να δούμε μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν το ρούβλι ή να υπονομεύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο ή να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις μας».
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters η Ινδία και η Ρωσία προσπαθούν να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό πληρωμών σε ρουπία-ρούβλι για να διατηρήσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, ο αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε ακόμη, με νόημα, ότι η ενδυνάμωση των δεσμών Ρωσίας – Κίνας δεν είναι προς όφελος της Ινδίας, η οποία, εάν χρειαστεί βοήθεια στο ενδεχόμενο διένεξης με την Κίνα, τότε δεν θα πρέπει να περιμένει να τη σώσει η Ρωσία.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ