Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θέσουν «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν «ταχεία επιτάχυνση» στις αγορές της. Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.

«Δελεασμένη» από τις σημαντικές εκπτώσεις που πρόσφερε η Ρωσία μετά τις κυρώσειςπου της επιβλήθηκαν από τη Δύση, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου από την εισβολή στην Ουκρανία, έναντι 16 εκατ. βαρελιών ολόκληρο το 2021.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ινδία και Κίνα επωφελούνται από το φθηνό ρωσικό αργό

«Οι φίλοι δεν βάζουν κόκκινες γραμμές», είπε στους δημοσιογράφους ο Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για Διεθνή Οικονομικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία κλήθηκαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από «έναν αναξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας, παρά τις αυξανόμενες αγορές από τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, οι ρωσικές προμήθειες είναι πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά το κόστος και ζωτικής σημασίας για την Ινδία καθώς αντιμετωπίζει έναν ισχυρότερη κινεζικό στρατό.

Ο Σινγκ ανέφερε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ινδία να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά και αμυντικά της εφόδια.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ινδία να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, όπως συμβαίνει και με τους αμυντικούς πόρους για ένα διάστημα. Αλλά δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επί του παρόντος στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που δεν θα θέλαμε να δούμε είναι μια ταχεία επιτάχυνση των εισαγωγών της Ινδίας από τη Ρωσία, καθώς αφορά την ενέργεια ή άλλες εξαγωγές που επί του παρόντος απαγορεύονται από εμάς ή από άλλες παραμέτρους του καθεστώτος διεθνών κυρώσεων».

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να δουν τους συμμάχους τους να βοηθούν στην αναζωπύρωση του ρούβλι, το οποίο έπεσε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά έχει ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε συγκεκριμένα, «δεν θα θέλαμε να δούμε μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν το ρούβλι ή να υπονομεύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο ή να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις μας».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters η Ινδία και η Ρωσία προσπαθούν να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό πληρωμών σε ρουπία-ρούβλι για να διατηρήσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, ο αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε ακόμη, με νόημα, ότι η ενδυνάμωση των δεσμών Ρωσίας – Κίνας δεν είναι προς όφελος της Ινδίας, η οποία, εάν χρειαστεί βοήθεια στο ενδεχόμενο διένεξης με την Κίνα, τότε δεν θα πρέπει να περιμένει να τη σώσει η Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή