Δεν έδειξαν καμία διάθεση να παρεκκλίνουν της στρατηγικής που έχουν διαμορφώσει με σταδιακές αυξήσεις των επιπέδων προσφοράς πετρελαίου τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, κατά τη σημερινή σύνοδο τους. Πάντως, η πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει σε νέα σημαντική απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων αργού έχει φέρει σημαντική υποχώρηση στις διεθνείς τιμές σήμερα.

Όσον αφορά τη διαδικτυακή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ (στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία), τα κράτη μέλη περιορίστηκαν να επικυρώσουν την αναμενόμενη νέα αύξηση στα επίπεδα παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα από το Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αρχίζει να νιώθει τις επιπτώσεις των κυρώσεων

Με τον τρόπο αυτό δεν επεφύλαξαν στις αγορές κάποια έκπληξη, παρά τις έξωθεν πιέσεις που δέχονται από τις δυτικές κυβερνήσεις που πιέζονται οικονομικά και πολιτικά από το ράλι των τιμών. Τα ίδια τα κράτη παραγωγής, εξάλλου, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένα με τον πακτωλό των χρημάτων που ρέουν προς τα ταμεία τους, οπότε δεν είχαν λόγο να αλλάξουν ρότα.  Και ειδικά η Μόσχα δεν έχει σκοπό να διευκολύνει τις δυτικές αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό πως η σύνοδος κράτησε, όλα κι όλα, 12(!) λεπτά, σπάζοντας και το προηγούμενο ρεκόρ των 13 λεπτών που διήρκησε η συνάντηση του Μαρτίου.

Τα… σπάει με τον ΙΕΑ

Πάντως, μια αλλαγή συντελέστηκε που ήταν μεν μόνο τεχνική, αλλά πολιτικά συμβολική. Το καρτέλ αποφάσισε πως στο εξής θα εξαιρεί από τις εκτιμήσεις του στοιχεία που θα παρέχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), σνομπάροντας έτσι ανοιχτά ένα όργανο που έχει ασκήσει κριτική στα επίπεδα παραγωγής και στις συνέπειες από το παρατεταμένο ράλι των τιμών για τους ενεργειακούς καταναλωτές και βέβαια έχει συντονίσει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις μεγάλες χώρες για να ανακοπεί το ράλι.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ήτοι δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ τους επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε δημοσίως απογοητευμένος για την έλλειψη ανταπόκρισης του καρτέλ στην κρίση που έχει ξεσπάσει και έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον 

Η απάντηση βέβαια της Δύσης και δη, των ΗΠΑ στο… αντάρτικο του καρτέλ είναι η κλιμάκωση της διαδικασίας απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα αμερικανικά και όχι μόνο media, ο Λευκός Οίκος πρόκειται να ανακοινώσει απόψε μια νέα σημαντική αύξηση στο ρυθμό απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων αργού της χώρας, κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Συνολικά μέσα στους επόμενους μήνες θα απελευθερωθούν έως και 180 εκατ. βαρέλια, μια ποσότητα που σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs θα βοηθήσει σημαντικά ώστε η αγορά πετρελαίου να ισορροπήσει μέσα στη χρονιά.

Σημειωτέον πως πρόκειται για την τρίτη φορά που οι ΗΠΑ προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση από πέρυσι και την δεύτερη μέσα στον ενάμισι μήνα που «τρέχει» ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και σίγουρα θα είναι η μεγαλύτερη.

Αποσυμπίεση στις τιμές

Δεν είναι τυχαίο πως οι τιμές στις διεθνείς αγορές από το πρωί βρίσκονται στο… «κόκκινο». Το Brent αυτή την ώρα χάνει πάνω από 5% στα 107,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 101,85 δολάρια με πτώση της τάξεως του 5,5%.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο ΙΕΑ ανακοίνωσε πως αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή